Шведська підводна зброя для України: що це може бути / Відео

11:20 23.02.2024

У Швеції є чудова лінійка малогабаритних торпед з Torped 47 або SLWT від Saab, які можуть уражати не лише кораблі, а й підводні човни.

Одним з пунктів найбільшого шведського збройового пакета допомоги Україні озброєнням на 680 млн доларів стала "підводна зброя". Цей пункт у офіційному повідомленні уряду Швеції не конкретизований, але зазначений разом із катерами Combat Boat 90 у кількості 10 одиниць, а також 20 одиницями менших катерів типу Group Boats, пише DEFENSE EXPRESS.

Сам тип цього озброєння не вказаний, але загалом у категорію підводна зброя можливо включити лише дві речі - міни та торпеди. Відносно мін, то звісно Швеція, яка насправді має доволі потужний флот, може передати міни. Але, цілком можливо, що мова йде саме про торпеди, що значно актуальніше у теперешніх умовах.

А якщо взяти наявні шведські торпеди, то на перше місце виходить Torped 47 або SLWT - легка торпеда від Saab. Це найновітніша торпеда у Швеції, яку почали постачати лише у 2022 році.

SLWT відрізняє можливість ураження як надводних, так й підводних кораблів на глибині понад 300 метрів, швидкість у понад 40 вузлів, наявність активного та пасивного наведення та дальність знищення цілей у 20 км. Вага бойової частини становить 50 кг, водночас загальна вага всієї торпеди лише 340 кг, при довжині 2,85 метра та діаметрі 400 мм.

Таким чином SLWT вбачається просто найкращим кандидатом для того, щоб озброїти нею дрони типу Magura V5 та Sea Baby, або аналогічні, які завдяки цьому будуть відігравати лише роль носія озброєння, а не бути дронами-камікадзе.

Тим більше, що для запуску цієї торпеди непотрібні спеціалізовані торпедні апарати, її можливо запускати з доволі простих механізмів.

Окрім того, саме такі торпеди максимально ефективні для знищення підводних човнів РФ, які наявними зараз засобами у ЗСУ взагалі неможливо уразити під водою. Нагадаємо, що підводний човен "Ростов-на-Дону" у поки окупованому Севастополі був знищений крилатою ракетою завдяки тому, що перебував у сухому доці й це стало першим випадком в історії.

Але якраз використання таких торпед із дронів, разом із системою виявлення підводних човнів противника та високим рівнем координації такої операції, цілком може дозволити почати полювання й на інші російські підводні човни у Чорному морі.

І хоча передача SLWT цілком може бути доволі оптимістичним припущенням існує альтернатива у вигляді Torped 45, яку й замінює зараз новіша версія. Тобто її передача не пов'язана зі зменшенням обороноздатності та розкриттям технологій. При цьому Torped 45 не відноситься до застарілого озброєння, бо була створена у середині 90-х років. Вона має схожі, але трохи менші можливості щодо автономності наведення, але аналогічні габарити й важить на 20 кг менше.

Ще на цю тему