Україна готується запустити контейнерні перевезення з портів Великої Одеси – Кубраков

10:00 23.02.2024

Україна планує незабаром запустити з портів Великої Одеси перші контейнеровози – дотепер цього не могли зробити з безпекових причин.

Про це розповів віцепрем’єр-міністр з відновлення Олександр Кубраков, пише Економічна правда.

Найближчими днями, зазначив він, перші два судна з контейнерами підуть з дунайських портів до Констанци (Румунія). "Наша мета – запустити контейнери з нашою аграрною продукцією вгору по течії Дунаю, з України до Австрії та Німеччини", – додав Кубраков.

Раніше повідомлялося, що Україна планує використовувати додатковий маршрут через річку Дунай для збільшення експорту до довоєнних рівнів, оскільки польська блокада сільськогосподарської продукції блокує сухопутний кордон із Європейським Союзом.

"Ми вже приймаємо заявки. Уже сформувалися два виходи на Констанцу, тож незабаром ми побачимо і перші контейнери, які поїдуть вгору по Дунаю", – розповів віцепрем’єр.

Цей коридор зможе замістити обсяги, які йшли транзитом через Польщу, додав він. Контейнерами можна перевозити різну продукцію, зокрема аграрну: напівфабрикати, курку, цукор. Також це можуть бути автозапчастини, продукція інших галузей.

"Учасникам ринку я пропонував би розглядати будь-які альтернативні маршрути, навіть якщо це негативно позначиться на прибутках. Порти Великої Одеси відкриті і ми сподіваємося незабаром запустити звідти перші контейнеровози", – заявив Кубраков.
 

Ще на цю тему