Експерт: Майже вся компонентна база в російській зброї на сьогодні – іноземна

09:20 23.02.2024

Майже вся компонентна база в усій російській зброї на сьогодні - іноземна.

Про це директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін заявив в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Майже вся компонентна база в усій російській зброї на сьогодні - іноземна. Це означає, що всі ракети та дрони, їхній основний високотехнологічний складник, без якого вони б не могли існувати, вироблений не в Росії, а в інших країнах. Йдеться про компоненти систем навігації, керування, наведення, мікросхеми, різноманітні чипи, датчики, плати тощо. Серед виробників таких деталей - компанії зі США, Німеччини, Австрії, Ірландії, Канади, Нідерландів, Тайваню, Китаю, і цей список можна продовжувати. Власних високих технологій у контексті оборонно-промислового комплексу Росія не має. Дотепер вся мікроелектроніка, більш важливі деталі - це все реалізовано на базі компонентів іноземного виробництва», – зазначив Рувін.

Він наголосив, що зброя росіян безпосередньо залежить від іноземних компонентів.

«Без них вони б не змогли продовжувати свого терору. По суті, російський оборонно-промисловий комплекс нині існує на базі іноземних складників», - зазначив він.

Він додав, що більшість електронних компонентів не мають виключно воєнного призначення, тобто фактично росіяни у своїй військовій техніці можуть використовувати навіть чипи із сучасної побутової техніки.

«Це справді складні компоненти, які можуть бути використані в комп'ютерних технологіях, мережевому зв'язку, автопромисловості та інших галузях. Залежно від того, яку місію для них вибере користувач, як вони будуть запрограмовані та використані, вони стають або вбивчими в російських ракетах, або ж частиною якихось сучасних приладів. Тобто ми не можемо виключати, що певні товари завозять для одного використання, а зрештою роблять складниками зброї.

Звичайно, українська сторона, ми як експерти, намагаємось усе це відстежувати, визначати тенденції, наскільки це можливо, та протидіяти цьому максимально ефективно», – запевнив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

За його словами, наразі цілеспрямованого відкритого постачання компонентів до Росії немає.

«Усе, що надходить, - це нелегальні методи, посередництво третіх країн, використання товарів подвійного призначення тощо. Власне, за комплектацією самих ракет ми бачимо, що одного заводського типу немає. У низці однакових об'єктів досліджень, у ракетах одного типу немає однакового набору компонентів у конкретних системах. Щоразу вони виходять із наявного. На певних критичних елементах ми тепер бачимо, що відбувається затирання маркування різними способами. Імовірно, для того, щоб зберегти виробників у таємниці та завадити перекриттю наявних шляхів постачань», - розповів Рувін.

Він також зазначив, що з 24 лютого 2022 року і до сьогодні експерти КНДІСЕ досліджували майже всі типи російських ракет («Іскандер», «Кинджал», «Калібр», Х-101, Х-55, Х-59 тощо), які Росія запускає по Україні. Крім того, об’єктами дослідження є ударні безпілотні літальні апарати типу «Shahed-136», «Shahed-121», а також розвідувальні безпілотники – «Картограф», «Орлан-10», «Supercam».
 

Ще на цю тему