Спочатку Китай купив у РФ проект гелікоптера Z-10, а тепер презентує його на експорт

09:20 22.02.2024

При цьому китайці спочатку знайшли покупця, а лише потім почали демонструвати на виставках

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Під час авіашоу в Сінгапурі на минулому тижні Китай вперше презентував експортну версію свого ударного гелікоптера Z-10 під індексом Z-10ME, який також має позначення WZ-10. Хоча це авіашоу в Сінгапурі відбувається кожні 2 роки, це був перший епізод, коли китайські державні структури наважились демонструвати цей ударний вертоліт на експозиції закордоном.

Перша презентація Z-10ME відбулась лише три роки назад, під час Airshow China 2021, і з того часу деякі західні аналітики почали порівнювати цей китайський ударний гелікоптер з Boeing AH-64 Apache. Про це пише портал Defense News.


Демонстрація експортного варіанту китайського Z-10 на авіашоу в Сінгапурі, лютий 2024 року, фото - Leilani Chavez/Staff

На даний момент відомо, що Китай уже має першого експортного покупця на Z-10ME, і це Пакистан, котрий вперше заявив про намір купити такі вертольоти лише в 2022 році, а перші поставки почались вже наприкінці 2023 року. На цьому тлі виходить, що КНР спочатку знайшла першого експортного покупця на свою машину, і вже після того став демонструвати Z-10ME на зовнішній ринок.

Самі китайці характеристики свого експортного Z-10ME загалом не розкривають. Видання Flight Daily News вказує, що ця машина оснащується РЛС, системою попередження про небезпеку від зенітних ракет та системою протидії ракетам з інфрачервоною ГСН.


У цій історії з китайським ударним гелікоптером Z-10 варто і нагадати про такий цікавий момент, а саме – що проект цього вертольота для китайців створив взагалі-то російський розробник Ка-52, про що Defense Express уже раніше розповідав у одній з публікацій.


Рендер, який демонструє походження китайського WZ-10 від російського "Проект 941", зображення з відкритих джерел

Про "російське" походження китайського Z-10 стало відомо так – під час виставки Heli-EXPO в Лас-Вегасі у 2012 році генеральний конструктор "Камов" Сєргєй Міхєєв заявив, що основою для китайського WZ-10 стала ескізна розробка саме його установи, яка отримала індекс "Проект 941" та створювалась як можливий конкурент для Ми-28.

При цьому самі характеристики "Проект 941" не розкривались, і мова була лише про те, що мовляв КБ "Камов" лише створив сам проект на основі власних напрацювань радянського часу, а китайці уже самостійно вели його випробування та налагоджували виробництво.


При цьому, що цікаво, продаж цього російського "Проект 941" Китаю відбувся ще у 1995 році, але серійне виробництво WZ-10 стартувало лише в 2010 році, тобто реалізація за уже готовим проектом зайняла 15 років.


Рендер, який демонструє походження китайського WZ-10 від російського "Проект 941", зображення з відкритих джерел

Ще на цю тему