В Естонії за підозрою в роботі на російськи спецслужби затримали групу осіб

08:40 21.02.2024

Правоохоронні органи Естонії викрили гібридну операцію російських спецслужб. 

Про це повідомила прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, пише ZN.UA.

Зокрема Служба внутрішньої безпеки і прокуратура заарештували 10 осіб, які, згідно з їхньою заявою, діяли на користь Росії, в тому числі і під час нападів на автомобіль міністра внутрішніх справ країни та журналістів.

«Ми знаємо, що Кремль націлений на всі наші демократичні суспільства», — заявила Каллас у дописі в соціальних мережах X.

Генеральний директор ISS Марго Поллсон заявила, що метою гібридної операції було посіяти страх і напругу, а також підірвати громадянське суспільство. За її словами, затримані зловмисники планували низку нападів на території країни.

«Ще був план нападу на автомобілі конкретних осіб, який ми зірвали. Це новий метод впливу. На нашу думку, Росія не досягла своєї мети», – сказала вона.

Деякі із затриманих були завербовані в Росії, інші були завербовані через соцмережі за гонорар, який «був незначним і не вартий ризику».

Вони виконували різні функції за завданнями російських спецслужб – збирали інформацію для підготовки нападів, а також здійснювали частину нападів. Серед іншого, їх спонукали до злочинів – розтрощити автомобіль міністра внутрішніх справ та журналіста, а також осквернити меморіали.

У коментарі ERR державний прокурор Трійну Олев повідомив, що затримані люди різного походження, в тому числі люди старше 30 років з громадянством РФ, Естонії та подвійним громадянством.

Високопоставлений співробітник ФБР і ЦРУ з довгим послужним списком, новий конгресмен-республіканець з вигаданою від початку і до кінця біографією — до кожного з них Росія підібрала «золотий ключик». Про те, як Росія намагається прогризти американську систему зсередини, читайте у статті Ганни Бродскі-Кроткіної «Стратегія миші: як росія купує агентів у ключових інститутах США».
 

Ще на цю тему