У Кремлі відмовилися від міжнародного розслідування смерті Навального

15:00 20.02.2024

Росія відкидає вимоги щодо проведення незалежного міжнародного розслідування смерті опозиційного політика Олексія Навального.

Про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на речника президента РФ Дмитра Пєскова, передає Укрінформ.

Напередодні голова дипломатії Європейської ради Жозеп Боррель заявив, що РФ має дозволити провести незалежне та прозоре міжнародне розслідування обставин раптової смерті Навального. "Ми не сприймаємо такі вимоги взагалі, тим більше від Борреля", — сказав Пєсков.

Раніше речник Кремля заявляв, що Москва вважає заяви західних політиків неприпустимими, оскільки поки що немає остаточної експертизи загибелі Навального.

Натомість Боррель наголошував, що країни ЄС запропонують запровадити обмеження проти "відповідальних за смерть Навального". Він додав, що у смерті політика винна російська влада, і закликав послати "сильний сигнал підтримки" російській опозиції.

Тим часом президент Росії Володимир Путін надав заступнику директора Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) Валерію Бояринєву звання генерал-полковника внутрішньої служби. Указ про підвищення було підписано 19 лютого, тобто через три дні після смерті Навального в колонії, повідомляє Радіо Свобода.

Соратник Навального Іван Жданов назвав підвищення Бояринєва "відвертою нагородою Путіна за тортури". "Бояринєв особисто курирував тортури Олексія Навального у в'язниці. Обмеження Олексія за рахунками на покупку їжі, як і всі інші тортури - особистий наказ Бояринєва щодо ФСВП", - написав Жданов у Телеграм-каналі.

Як повідомлялося, вдень 16 лютого управління ФСВП Ямало-Ненецького адміністративного округу РФ повідомило про смерть політика Олексія Навального у виправній колонії №3 у селищі Харп. У відомстві заявили, що політику стало зле під час прогулянки, він практично одразу знепритомнів. Медики не змогли врятувати його.

Після цього тіло Навального перевезли з колонії до Салехарда. Представники Слідчого комітету Росії повідомили адвокатам та матері політика, що його тіло направили на хімічну експертизу, яка триватиме 14 днів. Тож доступу до нього протягом цього часу вони не отримають.

Ще на цю тему