Прем’єрка Естонії пропонує ЄС випустити спільні облігації на €100 мільярдів, щоб посилити оборону

10:00 19.02.2024

Глава уряду Естонії Кая Каллас запропонувала Європейському союзу розробити план випуску єврооблігацій на €100 мільярдів для стимулювання оборонної промисловості континенту.

Про це вона сказала в інтерв’ю Bloomberg на полях Мюнхенської безпекової конференції у неділю 18 лютого, передає Укрінформ.

За словами естонської прем’єрки, наступний склад Європейської комісії, який буде обраний у червні, має дотримуватись такого ж єдиного підходу до безпеки, яку продемонстрував чинний, коли боровся з пандемією COVID-19.

«Ми знаходимося в тому місці, де нам потрібно більше інвестувати і (вивчати - ред.), що ми можемо зробити разом, тому що облігації, які випускаються окремими країнами індивідуально, занадто малі, щоб їх можна було масштабувати. Єврооблігації можуть мати набагато більший вплив», - сказала Каллас.

Її ідею також підтримали президент Франції Еммануель Макрон і президент Європейської ради Шарль Мішель, пише Bloomberg. Більш ощадливі країни, такі як Нідерланди і Німеччина, швидше за все, будуть не такі зацікавлені в цьому, прогнозує агентство.

Прем’єр-міністр Естонії зазначила, що після зустрічей з американськими законодавцями в Мюнхені вона зберігає оптимізм щодо того, що Конгрес зможе домовитись про фінансування для України.

«Мені здається, що, перебуваючи тут, вони, можливо, краще розуміють, що поставлено на карту», - додала вона.

За словами Каллас, є й інші, більш термінові кроки, які ЄС має зробити, щоб допомогти Україні, зосередитись на розвитку промисловості та забезпеченні довгострокових контрактів на постачання, а також шукати запаси зброї по світу, щоб викупити її та передати Україні.

«Ми маємо зробити все. Європа зробила багато і має зробити ще більше. Це очевидно», - наголосила вона, закликавши союзників виконати обіцянку витрачати 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років на підтримку України.
 

Ще на цю тему