Ефект «коридорів солідарності» з Україною торік становив €125 мільярдів – президентка ЄК

08:00 19.02.2024

Економічний ефект від «коридорів солідарності» на кордонах з Україною протягом минулого року становили 125 мільярдів євро.

Про це сказала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє Укрінформ.

«Ми робимо все можливе, щоб зберегти дієздатність української економіки (в умовах війни – Укрінформ). Коли експорт з України був заблокований, ми відкрили так звані коридори солідарності. Протягом минулого року завдяки цим "коридорам" вдалося довести обіг до 125 мільярдів євро за рахунок торгівлі між Україною, Європейським Союзом та третіми країнами», - зазначила фон дер Ляєн.

Вона наголосила, що ЄС підтримує Україну всіма доступними способами. Зокрема, санкції, запроваджені ЄС проти Росії, довели свою ефективність, вони глибоко уражають російську економіку, що була переведена на воєнні рейки.

«Це економіка війни. Нічого більше, жодних гідних товарів або цінностей, вони не виробляють. Вони сфокусовані лише на виробництві зброї, хай не високої якості, але масовано», - сказала президентка Єврокомісії.

За її словами, санкції не бувають статичними. Коли ЄС їх запроваджує, країна, проти якої вони спрямовані, намагається їх обійти. ЄС закриває прогалини, і тоді країна-опонент знову намагається знайти шляхи оминути обмежувальні заходи.

«Зараз ми націлені на ті країни, які суттєво наростили імпорт з ЄС, після чого ці товари з третіх країн потрапляють на територію Росії. Ми дуже рішуче з ними говоримо і дуже чіткі щодо того, якими можуть бути наслідки. Ми накладаємо санкції проти відповідних компаній, установ та осіб. Наступний пакет санкцій, який зараз на столі, великою мірою спрямований саме на це. Ми маємо бути жорсткими та наполегливими, щоб крок за кроком закривати всі прогалини», - заявила фон дер Ляєн.

Президентка ЄК нагадала, що ЄС зробив перший крок до використання нарахувань на заблоковані в Європі суверенні активи РФ. Ці надходження можуть бути використані в інтересах України, наприклад для закупівлі зброї або у процесі відбудови країни.

Нагадаємо, у Мюнхені проходить міжнародна безпекова конференція, під час якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, громадськості та наукової спільноти обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.
 

Ще на цю тему