Новий літак для України: Боднар заявив, що будемо купувати і використовувати KAAN

12:20 16.02.2024

TF-X (фото: @IsmailDemirSSB)

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Перемовини про участь України у турецькому проєкті винищувача стартували ще до лютого 2022 року

Україна сьогодні продовжує роботу у напрямку двигуна для нового турецького літака. "Українські команди працюють і змагаються за проєкт KAAN", — відзначив в інтерв’ю CNN Türk посол України в Туреччині Василь Боднар. Він відзначає, що співробітництво з Анкарою є стратегічно важливим і сприяє зростанню оборонного потенціалу як України, так і Туреччини.

Боднар нагадує, що ця ідея участі України у програмі турецького новітнього винищувача не нова і перемовини стартували ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. "Є свого роду консорціум українських компаній, що конкурують за цей двигун з іншими міжнародними та вітчизняними виробниками", — відзначає Боднар і наголошує, що "ми можемо швидко виготовити техніку з тими характеристиками, які так необхідні для цього літака", цитує його CNN Türk.

Він наголошує, що у турецького літака KAAN є потенціал, щоб конкурувати з F-35 та F-22 (нагадаємо, що останній не призначений для експорту). "Як ми вже казали, якщо нам вдасться досягти успіху і запобігти впливу третіх сторін як на Сході, та і на Заході, ми будемо одними з найсильніших у регіоні", — говорить Боднар.

На питання про те, а чи буде Україна в майбутньому закуповувати турецькі винищувачі Kaan, він стверджує наступне: "Ми не тільки купимо, але й будемо використовувати. Ми також знаємо, де його використовувати".

KAAN (TF-X) — це проєкт турецького винищувача п’ятого покоління від компанії Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), розробляється на заміну F-16, офіційно розробка стартувала у серпні 2016 році, за попередніми планами у 2028 році планується поставка повітряним силам Туреччини 20 літаків у версії Block 1, а у 2029 році вийти на темпи виробництва два літаки на місяць.

F-16 повітряних сил Туреччини (фото: Türk Hava Kuvvetler)

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Туреччина зрештою отримала дозвіл на закупівлю 40 одиниць нових винищувачів F-16V, і також модернізацію 79 літаків за 23 млрд доларів.

Крім того, США не проти повернути Туреччину у програму F-35, але є важлива умова і вона цілком стосується України — цілком ймовірно, що йдеться про варіант, коли Анкара має передати Києву ЗРК С-400 і отримати взамін від США інші зенітні ракетні комплекси.

Теми:

Ще на цю тему