В Росії змінили командувача Чорноморського флоту – ЗМІ

18:20 15.02.2024

Російські телеграм-канали заявили про відставку голови Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова після знищення напередодні великого десантного корабля «Цезар Куніков».

Близький, як вважається, до Міноборони РФ телеграм-канал «Рыбарь» написав про відставку Соколова та передачу обов'язків командувача начальнику штабу, пише ZN.UA.

Інші ресурси із посиланням на власні джерела, як от The Insider, заявляє, що на разі виконувачем обов’язків командувача ЧФ РФ призначено віце-адмірала Сєргєя Пінчука

Офіційно російська влада на разі про зміну командувача не заявляла, але в соцмережах саме Соколова звинувачують у знищенні 20% російського Чорноморського флоту.

Адмірал Віктор Соколов був командувачем ЧФ РФ з 14 вересня 2022 року. Його попередника Ігоря Осипова, за інформацією ЗМІ, зняли з посади відразу після загибелі флагмана ЧФ ракетного крейсера «Москва» у квітні 2022 року. Однак офіційно про заміну командувача було оголошено лише 10 серпня того ж року.

За його командування Чорноморський флот РФ зазнав як мінімум 27 успішних атак, втратив 13 кораблів та суден та ще близько півтора десятка були пошкоджені.  

Що стосується імовірного наступника Сєргєя Піскуна, то він є уродженцем Севастополя. Вчився та побудував військову кар’єру в Росії. З жовтня 2021 року є першим заступником командувача Чорноморського флоту РФ. До цього був командиром Новоросійської військово-морської бази Чорноморського флоту, а раніше командувачем Каспійської флотилії РФ.
 

Ще на цю тему