У Гаазы підписано Любляно-Гаазьку Конвенцію – Мін'юст

12:20 15.02.2024

Заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра взяла участь у церемонії підписання Любляно-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини.

Розпорядженням Президента України від 08.01.2024 № 1/2024-рп заступника Міністра юстиції України Ірину Мудру уповноважено на підписання Любляно-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягненні до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини, яке відбудеться 14 лютого 2024 року в Палаці миру, в м. Гаага, Нідерланди, йдеться на сайті Мінюсту.

Розробка зазначеної Конвенції була започаткована за ініціативи Аргентини, Бельгії, Монголії, Нідерландів, Сенегалу та Словенії. Участь у розробці Конвенції взяли більш як 80 держав світу, у тому числі Україна, в особі представників Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Офісу Генерального прокурора.

Текст Конвенції було прийнято 26 травня 2023 року під час завершального пленарного засідання Дипломатичної конференції щодо підготовки та прийняття Любляно-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та притягнені до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та інші міжнародні злочини.

Любляно – Гаазька Конвенція спрямована на сприяння та зміцнення міждержавної співпраці, виходячи з універсального обов’язку держав розслідувати та притягувати до відповідальності за серйозні порушення міжнародного права, не залишаючи їх безкарними.

Надзвичайна актуальність цієї Конвенції для України обумовлюється необхідністю доповнити та підсилити національні дії з розслідування та притягнення до відповідальності за вчинення міжнародних злочинів, кількість яких зростає щоденно.

Приєднання України та інших держав – розробниць до Конвенції дасть змогу забезпечити ефективне співробітництво компетентних органів України під час здійснення кримінальних проваджень з розслідування геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів, скоєних на території нашої держави під час російської війни проти України. Крім того, положення документу передбачають отримання міжнародної правової допомоги і здійснення екстрадиції воєнних злочинців з держав Європейського континенту, Азії, Африки і Південної та Північної Америки.