Атаки дронів та ракет українських сил на територію окупованого Криму та об'єкти на узбережжі Чорного моря в січні 2024 року (база даних)

14:38 05.02.2024
Наслідки атаки по НПЗ в Туапсе (РФ) 24.01.2024

Моніторингова група редакції BlackSeaNews та
«Інституту Чорноморських стратегічних досліджень»

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews на основі результатів власного моніторингу публікує базу даних атак дронів та ракет українських сил на територію окупованого Криму, російські кораблі та об'єкти в Чорному морі в січні 2024 року*.

*Слід мати на увазі, що насправді кількість подібних випадків може бути значно більшою, а достовірність інформації про наслідки від російських джерел завжди свідомо спотворюється у бік зменшення.

Скорочення: БпЛА – безпілотний літальний апарат, МБЕК – морський безекіпажний катер (надводний дрон), ПКР – протикорабельна ракета, МО РФ – міністерстов оборони Російської Федерації, ППО – протиповітряна оборона, РЛС – радіолокаційна станція.

В січні 2024 року, тобто за 31 день, українські Сили оборони здійснили не менше 12 атак по об'єктах на території окупованого Кримського півострова та на Чорноморському узбережжі Росії, тобто в середньому раз на три дні.

В тому числі по об'єктах:

  • в Севастополі – не менше 6 атак, 50% від загальної кількості;

  • в Євпаторії, Сакському, Чорноморському та Роздольненському районах (Західний Крим) – не менше 4 атак, 33%;

  • по причорноморському узбережжю РФ – не менше 2 атак, 17%.

Перелік атак дронів та ракетних атак на територію Кримського півострову з 1 по 31 січня 2024 року (за матеріалами власного моніторингу)

  1. 02.01.2024. Севастополь. Ймовірно ракетна атака по аеродрому Бельбек (інформація потребує перевірки). Близько опівночі в районах, прилеглих до аеродрому Бельбек, відповідно до повідомилень мешканців селищ Фруктове та Верхньосадове, пролунало кілька потужних вибухів, які супроводжувались спалахами та загорянням безпосередньо на аеродромі. Вдень окупаційна влада міста Севастополя повідомила про "збиття ракети над акваторією Чорного моря".

  2. 04.01.2024. Євпаторія (район Красної горки), Сакський район, селище Новофедорівка, комбінований ракетно-дроновий удар. 04.01.2024 надійшла інформація про серію вибухів у західних районах ТОТ АР Крим. Місцеві мешканці повідомляли про проліт ракет. Ракетами уражено, ймовірно, підрозділ ППО поблизу селища Уютноє (Сакський район).
    Після 22.00 надійшла додаткова інформація про атаку БпЛА, свідками якої стали мешканці міст Саки, Євпаторія, Джанкой, селищ Новофедорівка та Віліно. Наявна офіційна інформація від ЗС України про ураження складів боєприпасів поблизу селищ Первомайське, Гришине, позицій ППО (аеродром Саки)

  3. 04 .01.2024. Севастополь, ракетний удар (Storm Shadow/SCALP). Під час нанесення ракетного удару знищено командний пункт 31 дивізії ППО Південного військового округу в Севастополі (Юхарина балка).
    За наявною інформацією ракета (ракети) влучили у вхід до заглибленого пункту управління, відбулось обвалення підземних тунелів, споруда, ймовірно, повністю виведена з ладу. В результаті удару загинуло кілька десятків російських військових, в тому числі офіцерський склад (інформація потребує перевірки). Підтверджено загибель командира 3 радіотехнічного полку 4 армії ВКС и ППО ЗС РФ полковника Вадима Наільйовича Ісмагілова, поховання якого відбулось 11.01.2024 у місті Челябінськ. Російське МО повідомило про втрату 23 військовослужбовців.

  4. 04.01.2024. Краснодарський край (РФ), місто Новоросійськ, атака БпЛА невстановленого типу (інформація потребує перевірки).
    Пізно ввечері в Новоросійську місцеві мешканці повідомили про звуки роботи російської ППО та падіння уламків поблизу будинку №5 по вул. Бориса Пупко (розташований поблизу Новоросійської бухти). МОРФ відзвітувало про знищення над Краснодарським краєм БпЛА невстановленого типу. 

  5. 05.01.2024. Акваторія Чорного моря, місто Севастополь, комбінований ракетно-дроновий удар (інформація потребує перевірки). МОРФ повідомило, що близько 12.30 над над північно-західною частиною акваторії Чорного моря знищено ПКР «Нептун» та 5 БпЛА невстановленого типу.

  6. 06.01.2024. Чорне море, ТОТ АР Крим, місто Євпаторія, селище Новофедорівка, Євпаторійський район. Ракетний удар за допомогою ПКР «Нептун». Вночі місцеві мешканці повідомили про серію вибухів та роботу ППО в районі міста Євпаторія та селища Новофедорівка. За наявною інформацією, наданою офіційними джерелами в ЗСУ, Повітряні сили ЗС України вразили пункт управління 43-го винищувального авіаційного полку на аеродромі «Саки» в селищі Новофедорівка. МО РФ повідомило про відбиття двох ракетних атак загальною чисельністю до 16 ракет. 

  7. 14.01.2024. Повітряний простір Херсонської області (р-н селища Стрілкове) та Запорізької області (повітряний простір над акваторією Азовського моря, прилеглий до селища Кирилівка). Знищення літака ДРЛВ А-50, пошкодження літака-ретранслятора «Іл-22» за допомогою (ймовірно) ЗРК Patriot. Генеральний штаб ЗС України підтвердив знищення літаків.

  8. 21.01.2024. ТОТ АР Крим, місто Севастополь, Красногвардійський район. Спроба ракетного удару (інформація потребує уточнення). За повідомленням місцевих мешканців близько опівдня в Красногвардійському районі, Сакському районі фіксувалась робота ППО (разом до 11 пусків-вибухів). МОРФ повідомило про збиття над акваторією Чорного моря 3 ракет невстановленого типу, щонайменшу одну повітряну ціль було збито поблизу міста Севастополя.

  9. 24.01.2024. Акваторія Чорного моря, місто Туапсе (Краснодарський край, РФ), атака БпЛА. За наявною інформацією близько опівночі в районі міста Туапсе було виявлено до 3 БпЛА (ймовірно типу «Бобер»), декілька з них влучили в місцевий НПЗ, що призвело до пожежі на площі близько 200 квадратних метрів. Довідково: Туапсинський НПЗ -- єдиний НПЗ, розташований на узбережжі Чорного моря, входить в десятку найбільших НПЗ в РФ та переробляє щороку до 12 млн тон сировини. Працює переважно на експорт, входить до складу «Роснефті».

  10. 30.01.2024. ТОТ АР Крим, Раздольненський район, комбінований ракетно-дроновий удар, наслідком якого стало знищення станції радіолокаційного висвітлення надводної обстановки ЗС РФ.

  11. 30.01.2024. Севастополь. Атака БпЛА по аеродрому Бельбек. 30 січня у Севастополі місцеві мешканці повідомили про роботу ППО в районі аеродрому Бельбек та звуки вибухів. У свою чергу МОРФ повідомило про знищення 11 БпЛА невстановленого типу.

  12. 31.01.2024. ТОТ АР Крим, місто Севастополь, селище Гвардійське. Ракетний удар (КР типу Storm Shadow ). За наявними даними дві ракети вразили пункт управління, одна ракета вразила вузол зв'язку 38 винищувального авіаційного полку (в/ч 80159, аеродром Бельбек). За даними російських джерел, на аеродромі Бельбек втрачено три літаки – два Су-27 і один Су-30 та 10-12 військовослужбовців ЗС РФ (інформація потребує уточнення). Поблизу селища Гвардійського ракети влучили в тренувальний табір підрозділів спеціального призначення, наявні дані про загибель 9 військовослужбовців ГУ ГШ ЗС РФ, до 10 поранених, втрату кілька одиниць спеціальної техніки (інформація потребує уточнення).
     

* * *

Довідково: з січня по грудень 2023 року, тобто за 365 днів, українські Сили оборони здійснили не менше 184 атак по різних цілях, в тому числі:
- в Севастополі – не менше 45 атак, 25% від загальної кількості;
- по кораблях Чорноморського флоту в морі – не менше 26 атак, 12%;
- в Євпаторії, Сакському, Чорноморському та Роздольненському районах (Західний Крим) – не менше 33 атак, 18%;
- в Джанкойському районі – не менше 21 атаки, 11,5%;
- в Феодосійському регіоні – не менше 15 атак, 6,5%
- по Керченському мосту – не менше 4 атак.

Повну базу даних «Перелік атак дронів та ракетних атак на територію Кримського півострову з 1 січня по 31 грудня 2023 року» дивіться ТУТ.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу