Європа не зацікавлена у продовженні транзиту російського газу через Україну – єврокомісарка

10:20 15.02.2024

Європейські країни працюють над диверсифікацією джерел постачання газу і не зацікавлені в продовженні контракту на транзит палива з Росією.

Про це єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон заявила під час зустрічі з міністром енергетики України Германом Галущенком, повідомляє Бізнес.Цензор з посиланням на пресслужбу українського міністерства.

"Повернення до звичних відносин з Росією неможливе. ЄС не зацікавлений у продовженні контракту про транзит газу з росіянами. Ми готувалися до закінчення цього контракту протягом двох років, відколи почалися маніпуляції на газовому ринку, і у нас є альтернативні варіанти для забезпечення безпеки постачання. Наразі наш основний фокус – забезпечення максимальної підтримки України та якнайшвидша відмова від російського газу", – цитує єврокомісарку пресслужба Міненерго.

Своєю чергою Герман Галущенко подякував Єврокомісії за останній грант для Фонду підтримки енергетики України у розмірі 58 млн євро, 46,4 млн євро з яких уже надійшли на рахунок. Він утчонив, що значну частину цих коштів буде спрямовано на закупівлю газових турбін для "Оператора газотранспортної системи України".

Нагадаємо, договір між "Нафтогазом України" та "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між "Нафтогазом" та Оператором ГТС, а також міжоператорську угоду між Оператором ГТС та "Газпромом" було підписано 30 грудня 2019 року. Контракт передбачає транзит у 2021-2024 роках по 40 млрд кубометрів газу на рік, але ця умова не виконується.

У 2023 році транзит російського газу через газотранспортну систему України знизився на 28,4% (на 5,81 млрд кубометрів) порівняно з 2022 роком – до 14,65 млрд кубометрів.
 

Ще на цю тему