МЗС Чехії пропонує безстроково обмежити видачу віз громадянам Росії і Білорусі

10:00 14.02.2024

Міністерство закордонних справ Чехії пропонує більше продовжити не видавати візи та посвідки на проживання росіянам і білорусам через вторгнення в Україну.

Про це йдеться у пропозиції відомства законодавцям, передає Укрінформ.

Чинна постанова «про неприйнятність заяв від громадян третіх країн про надання дозволу на проживання на території Чеської Республіки, поданих до посольств у зв’язку зі збройним конфліктом на території України, спричиненим вторгненням військ Російської Федерації» діє до 31 березня цього року, а МЗС пропонує уряду ухвалити нову постанову без конкретного терміну завершення.

Зазначається, що хоча метою поданої пропозиції є лише уніфікація чинного законодавства та продовження чинності існуючих норм без будь-яких істотних змін, з точки зору її сумісності з правом ЄС її прийняття збереже існуючі «відхилення» від законодавства ЄС.

Нинішні обмеження забороняють видавати візи і посвідки на проживання росіянам і білорусам, за винятком гуманітарних випадків і короткострокових віз для членів родин громадянин Чехії або інших країн ЄС. Обмеження не торкнуться громадян Білорусії, які хочуть навчатися в Чехії.

Крім того, МЗС пропонує винятки, якщо перебування заявника відповідає інтересам держави і цей інтерес підтверджено міністром закордонних справ.

У дипломатичному відомстві вважають, що такі обмеження не матимуть економічного та фінансового впливу на державний бюджет.

Попередні постанови уряду були прийняті з розрахунку на можливе припинення «збройного конфлікту» в Україні до 31 березня 2023 року. Проте, з огляду на розвиток ситуації в цьому конфлікті, виникла необхідність продовжити дію цих постанови до 31 березня 2024 року.

Теми:

Ще на цю тему