У Болгарії мітингують фермери - вимагають відставки аграрного міністра

08:00 14.02.2024

Болгарські фермери вийшли на мітинг в центрі Софії у вівторок, вимагаючи відставки міністра сільського господарства країни.

Акції протесту відбулися і в інших частинах країни. Як передає Укрінформ, про це повідомляє BTA.

Аграрії зібрались на протест у столичному сквері між адміністрацією президента, офісом уряду та будівлею парламенту, вимагаючи відставки болгарського міністра сільського господарства Кирила Ватева через його, за словами демонстрантів, вибіркове ставлення до фермерів у країні.


Очільник Асоціації виробників сільськогосподарської продукції в Болгарії Венціслав Варбанов зазначив, що вимога щодо відставки стосується лише міністра сільського господарства і не має відношення до прем’єр-міністра.

У Болгарії мітингують фермери - вимагають відставки аграрного міністра / Фото: БТА (ЕД)
Протестувальники попередили поліцію про готовність до «немирних дій», після чого присутність правоохоронців у центрі Софії була посилена.

Мітингарі несли плакати із написами «Ви легко обіцяєте, але потім не виконуєте» та «Досить експериментувати із болгарським сільським господарством». Найбільші скотарі Болгарії Дімо Спасов та Цанко Цанев під час протесту розлили молоко перед будівлею парламенту.

Чотирьох учасників протесту пустили до будівлі уряду для висунення їхніх вимог.

Напередодні у понеділок ініціативний комітет, що представляє 26 сільськогосподарських організацій, представив на пресконференції свої вимоги, назвавши їх «заходами порятунку болгарського сільського господарства». Представники комітету заявили, що не приймають досягнуту з урядом угоду.

Окрім цього, фермери перекрили дорогу Варна - Бургас: вони наполягали, що ті, хто підписав угоду з урядом, представляють лише частину фермерів. Дорогу Кюстенділ - Дупниця фермери заблокували сільгосптехнікою та розсипаною картоплею. Аграрії протестували і в регіонах Перник та Радомир.

Один із організаторів протесту в Кюстенділі заявив, що болгарські та грецькі фермери перекриють два пункти пропуску на кордоні з Грецією у разі, якщо уряд Болгарії не задовольнить їхніх вимог.

Ще на цю тему