Сенат США схвалив законопроєкт із $60 мільярдами для України

18:40 13.02.2024

Сенат США у фінальному голосуванні підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких - для Києва.

Законопроєкт підтримали 70 сенаторів, 29 проголосували «проти». Як передає Укрінформ, про це стало відомо з трансляції голосування.

Видання The Guardian зазначає, що під час голосування перед світанком законодавці подолали поріг у 60 голосів для направлення законопроєкту до Палати представників США.

Обидві палати Конгресу США повинні схвалити законопроєкт, перш ніж президент США його зможе підписати і він набере чинності.

Документ, зокрема, передбачає 61 млрд дол. для України, 14 млрд дол. для Ізраїлю у війні проти ХАМАСу і 4,83 млрд дол. для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, і стримування агресії з боку Китаю.

Після голосування у Сенаті законопроект, який передбачає допомогу Україні, мають направити на розгляд Палати представників.

Раніше спікер нижньої палати ультраконсерватор Майк Джонсон, відомий своєю прихильністю до експрезидента США Дональда Трампа, різко розкритикував законопроєкт H.R.815. Він повторив гасла групи республіканців, які намагалися уповільнити розгляд документа у Сенаті, заявивши, що текст не містить положень про безпеку кордону і таким чином «замовчує» найгострішу проблему для Сполучених Штатів.

Сенат США у понеділок 11 лютого провів серію процедурних кроків щодо законопроєкту H.R.815, наблизившись впритул до основного голосування щодо ухвалення законодавчої ініціативи з допомогою Україні, Ізраїлю, Тайваню на суму близько 95 млрд дол.
 

Ще на цю тему