Скільки компаній в Україні сьогодні виробляють далекобійні ударні дрони, які здатні долетіти до Москви

21:00 12.02.2024

Протягом останнього часу Сили оборони здійснили низку ударів дронами по різних об’єктах на території ворога

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в розмові з виданням Reuters розповідає, що Україна у 2024 році буде виробляти тисячі дронів дальньої дії, що зможуть завдавати ударів по об’єктах РФ у глибокому тилу — станом на сьогодні є до 10 компаній, які виробляють дрони, що можуть досягти Москви й Санкт-Петербурга, з них переважна більшість — приватні компанії та ще одна є державною.

"Категорія дронів-камікадзе великої дальності зростає. Дальність становить 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало...взагалі", — відзначив міністр виданню Reuters. За його словами, у 2024 році буде у десять разів збільшена кількість коштів, виділених військово-технологічним стартапам у рамках ініціативи BRAVE1 (наразі виділено близько 2,5 млн доларів як гранти). Федоров відзначає, що у 2023 році рівень виробництва і постачань Силам оборони України безпілотників зріс у понад 120 разів, і це є частиною більш широкої кампанії, метою якої є зокрема скорочення відставання від ударних можливостей російського окупаційного війська.

 


Український БПЛА, фото — Max Glushak

Загалом минулого року було укладено контрактів на понад 300 тисяч дронів різних типів, понад 100 тисяч відправлено на фронт — це числа без урахування поставок від волонтерів.


У матеріалі відзначається, що сьогодні Україна у напрямку дронів залежить від постачання комплектуючих з-за кордону, зокрема з Китаю — Федоров повідомляє, що зараз тривають зусилля з локалізації виробництва комплектуючих і що до кінця цього року в Україні "буде багато компаній, які вже виробляють понад 50% своїх компонентів на місці".

Також він зауважує, що різке зростання виробництва створило серйозне навантаження на логістику — наприклад, у грудні минулого року поставки по дронах були у 50 разів більшими, ніж за 2022 рік. "Уявіть собі, система до цього. не була готова і, думаю, логістика не усвідомлювала, що такі обсяги можливі", — каже Федоров.


Дрон-камікадзе "Бобер", фото ілюстративне

Щодо далекобійних українських дронів, то тут варто відзначити таке — минулого року у Мінстратегпромі оголосили дійсно масштабні плани з виробництва далекобійних дронів на 2024 рік, йдеться понад 10 тисяч безпілотників середньої дальності на сотні кілометрів і понад 1000 дронів з дальністю за 1000 км.

Крім того, варто згадати, що нещодавно стартувала компанія з далекобійних ударів по об’єктах РФ, передусім по ворожих нафтобазах. Також відомі випадки, коли дрони пролітали понад 1000 км.

Ще на цю тему