Азербайджан викликав посла ЄС зі звинуваченнями на адресу місії Євросоюзу у Вірменії

16:00 12.02.2024

Очільника представництва ЄС в Азербайджані викликали до МЗС країни через діяльність моніторингової місії Євросоюзу у Вірменії. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це 12 лютого заявили у Міністерстві закордонних справ Азербайджану.

Посла ЄС Петера Міхалко викликали на зустріч та висловили стурбованість діяльністю моніторингової місії Євросоюзу у Вірменії, що нібито "суперечить початковим домовленостям щодо цієї місії та її діяльності". 

Баку заявляє, що місія мала сприяти стабільності у регіоні та зміцненню довіри між Вірменією та Азербайджаном, але замість того "широко використовується як інструмент пропаганди проти Азербайджану". 

Зокрема, Баку обурюється тим, що місія організовує поїздки європейських посадовців та неурядових делегацій у прикордонні райони, і ці візити використовуються для "поширення ненависті до Азербайджану та необґрунтованої фобії Азербайджану". Згадали також спробу нелегального перетину кордону у зоні відповідальності місії, зауваживши, що це "кидає тінь на задекларовані завдання місії". 

"Європейську сторону закликали вжити усіх необхідних заходів з метою гарантувати, що моніторингова місія ЄС на території Вірменії діятиме виключно як нейтральна, цивільна, неозброєна місія відповідно до задекларованого мандата і утримається від будь-яких дій, спрямованих проти суверенітету, територіальної цілісності Азербайджану чи іншого впливу на його легітимні безпекові інтереси", – йдеться у заяві. 

Незадовго перед цим Петер Міхалко висловив жаль щодо того, що азербайджанські ЗМІ поширили інформацію зі звинуваченнями на адресу місії ЄС у Вірменії, і назвав їх безпідставними. Посол наголосив, що місія беззбройна і є виключно спостережною. 

Ще на цю тему