На боці РФ в Україні воюють близько 15 тисяч непальців

10:00 12.02.2024

У складі російських військ в Україні воює близько 15 тис. громадян Непалу, яким РФ пообіцяла зарплату не менш як 2000 доларів на місяць.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

Журналісти видання поспілкувалися з найманцями, які повернулися з фронту, та родичами осіб, завербованих у армію РФ. 

Зазначається, що торік Росія оголосила вигідний пакет для іноземців, які долучаться до її збройних сил. Пакет передбачав зарплату не менш як 2000 доларів на місяць і прискорений процес отримання російського паспорта. Паспорт Непалу вважається одним з найменш престижних, а рівень життя непальців – один із найнижчих у світі.

Уряд Непалу стверджує, що на боці російської армії воює близько 200 його громадян, і щонайменше 13 непальців загинуло. За даними Міністерства закордонних справ Непалу, четверо непальських бійців нині утримуються в Україні як військовополонені.

Але законодавці та правозахисники кажуть, що офіційні дані дуже занижені.

Опозиційна непальська законодавиця й колишня міністр закордонних справ Бімала Рай Паудял заявила цього тижня, що на передовій воює від 14 тис. до 15 тис. непальців.

Громадська активістка з Катманду Кріту Бхандарі, яка стала лідеркою групи членів родин непальських чоловіків, які воюють у Росії, зазначила, що протягом останніх тижнів до неї звернулося близько 2 тис. сімей з проханням допомогти зв’язатися зі зниклими безвісти близькими або повернути додому тих, хто все ще підтримує зв’язок.

За словами Бхандарі, сотні сімей кажуть, що їхні родичі в Росії не виходили на зв’язок протягом багатьох тижнів чи місяців.

Автори публікації, використовуючи дані в соцмережах, визначили, що непальські чоловіки тренуються в навчальному центрі «Авангард» у Підмосков’ї.

За даним свідків, іноземні найманці навчаються там стріляти з ракетних установок, кулеметів, керувати безпілотниками й танками.

Крім непальців, у центрі проходять тренування вихідці з Афганістану, Індії, Конго, Єгипту. На фотографіях занять з «Авангарду», опублікованих у соціальних мережах, зображено десятки бойовиків з Південної Азії з інструкторами-росіянами.

Після базової підготовки в «Авангарді» частина найманців проходить тренування на полігоні Алабіно в Підмосков’ї.

Кілька непальських бійців, які повернулися додому, звинуватили Росію в тому, що вона використовує їх як гарматне м'ясо.

Уряд Непалу заборонив своїм громадянам поїздки до РФ.

Поліція Катманду повідомила, що в січні заарештувала 18 осіб, причетних до відправлення непальських чоловіків до російської армії.

Ще на цю тему