Знешкодження російських субмарин має стати наступним кроком у війні ― експерт

20:20 09.02.2024

Експерт дав оцінку перспективам протистояння України й росії в Чорному морі. Зокрема, важливою метою є знешкодження підводних човнів РФ.

Про це пише полковник ВМС США у відставці та старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Канчян у виданні Foreign Affairs, повідомляє usm.media.

За його словами, зараз росіяни можуть діяти в Чорному морі лише двома способами ― мінуючи акваторію та запускаючи підводні снаряди з субмарин.

«Впоратися з розмінуванням моря Україні можуть допомогти іноземні партнери ― як технічними засобами, так і власними силами. Підводні ж човні росіяни поки що особливо не задіювали ― військових цілей, на які варто було б витрачати їхній ресурс, Україна наразі не має. Атакувати цивільні судна, що перевозять зерно та інші товари, росіяни не наважуються. Коли ж вони з тих чи інших причин вирішать задіяти субмарини, західні партнери мають допомогти Україні розвідданими й технологіями, щоб якнайшвидше їх знешкодити, щойно ті опиняться в зоні досяжності української зброї», — зазначає Марк Канчян.

На думку експерта, Україні не потрібно витрачати час та гроші на побудову мережі радарів, літаків і підводних човнів для виявлення та знищення російських субмарин, враховуючи, що їх всього п’ять.

«Києву потрібно лише, щоб росіяни боялися вивести свої підводні човни з баз через реальний ризик їхнього знищення. Цього досягти значно легше», — підкреслює полковник ВМС США.

Наприкінці 2023 року українськи військові знищили 20% Чорноморського флоту РФ.
 

Ще на цю тему