Ще один великий банк Кіпру масово закриває рахунки росіян

18:00 09.02.2024

Великий кіпрський банк Hellenic, слідом за Bank of Cyprus, почав закривати рахунки громадянам РФ.

Про це повідомляє The Moscow Times із посиланням на компанію Main Partner Trust, яка надає юридичні та консалтингові послуги, пише Укрінформ.

Банк Hellenic закриває рахунки громадянам РФ і їхнім операційним компаніям. Йдеться не про податкових резидентів РФ (їхні рахунки були закриті ще минулого року), а про російських громадян із кіпрськими документами, які проживають на Кіпрі. Цього тижня інформацію про закриття рахунків отримали вже сотні росіян.

Hellenic – четвертий за розміром активів банк Кіпру. Раніше кредитна організація повідомила про намір дотримуватися санкцій проти Росії, які були запроваджені через повномасштабну війну в Україні. «Моніторинг клієнтів також посилився, транзакції суворо відстежуються та перевіряються», — наголошувалося у звіті за підсумками трьох кварталів 2023 року. Раніше організація мала представництво в Росії, якого позбулася у 2022 році.

Загалом після анексії Криму, у період з 2014 по 2022 рік, кіпрські банки закрили рахунки 82% клієнтам із Росії. Обсяг депозитів зменшився на 76%. Відмову у банківському обслуговуванні отримали 60 тисяч фізичних та юридичних осіб, переважно пов'язаних із Росією. Обсяг «вигнаних» з Кіпру коштів влада оцінила в 43,5 млрд євро.

У грудні на Кіпр прибув «десант» з агентів ФБР та Служби боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США, щоб допомогти місцевій владі розібратися зі способами уникнення росіян від санкцій.

На тлі цього великі російські компанії почали масово залишати Кіпр. За останні пів року з-під юрисдикції республіки вийшли головна компанія Тінькофф-банку TCS Group Holding; один із найбільших забудовників у РФ Etalon Group; найбільший виробник залізничного та міського рейкового транспорту у СНД «Трансмашхолдинг», рекрутинговий сервіс HeadHunter, онлайн-ретейлер Ozon та інші.

У січні 2024 року президент Кіпру Нікос Христодулідіс заявив, що тісні зв'язки країни з російським капіталом залишилися в минулому. Він також назвав помилкою програму "золотих паспортів", яка забезпечувала громадянством Кіпру інвесторів в економіку країни.

Як повідомлялося, минулого квітня про закриття рахунків 4 тисяч росіян повідомив інший великий банк Кіпру - Bank of Cyprus. Рішення торкнулося податкових резидентів РФ, тих, хто отримував дохід від санкційного бізнесу, а також власників посвідки на проживання типу F, що дається за покупку нерухомості на острові.

Пізніше банк пояснив, що причиною стало призупинення членства Росії у FATF, Групі розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, у лютому 2023 року. У 2022 році росіяни зберігали на депозитах Bank of Cyprus понад 700 тисяч євро, без урахування коштів кіпрських компаній, які їм належать.

Ще на цю тему