Уряд Греції відкинув шантаж протестуючих фермерів

19:00 07.02.2024

Після того як у вівторок 6 лютого грецькі фермери оголосили про ескалацію протестів, включаючи блокування автошляхів країни та можливий марш на Афіни наступного тижня, в уряді заявили, що готові до зустрічі прем’єра і представників протестувальників, але за умови відсутності блокувань.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Ekathimerini.

В уряді кажуть, що продемонстрували "абсолютну добру волю", пішовши на негайні поступки щодо вимог, які він вважає обґрунтованими, але у відповідь фермери посилили мобілізацію, що "не сприяє діалогу".

Вони підкреслили, що зустріч з прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом, якого шантажують перекриттям доріг, не відбудеться.

Ще однією умовою для продовження переговорів є те, що уряд повинен знати, з ким він розмовляє, оскільки фермерський фронт є фрагментованим.

За словами джерела в уряді, вимоги фермерів Фессалії, наприклад, не можна ототожнювати з рештою Греції, оскільки очевидно, що цей регіон стикається з додатковими проблемами.

Крім того, уряд вважає, що вимоги в основному були виконані.

Наразі він спостерігає за тим, як розгортатимуться протести, і якщо фермери зроблять крок назад і прислухаються до умов, висунутих урядом, тоді обговорення може відбутися особисто з прем'єр-міністром.

На це також вказує низка заяв урядовців, які постійно позиціонують себе як прихильники діалогу. Речник уряду Павлос Маринакіс заявив в ефірі радіо Real FM, що двері прем'єр-міністра завжди відкриті, а міністр сільського розвитку Лефтерис Авгенакіс підкреслив, що міністерство відкрите для зустрічей з фермерами.

Тим часом міністр фінансів Костіс Хатзідакіс підкреслив в ефірі радіо Skai, що "ми відкриті до дискусій з фермерами в рамках, однак, певних обмежень, визначених економікою".

Раніше прем'єр-міністр Кіріакос Міцотакіс оголосив про продовження на рік спеціальної податкової декларації на сільськогосподарське дизельне паливо, щоб підтримати протестуючих фермерів, які вимагають зниження цін на енергоносії та швидкої компенсації за врожай і худобу, втрачені внаслідок руйнівної повені.

За його словами, цей захід коштуватиме державі 82 мільйони євро у 2024 році. Однак фермери заявили, що продовжать протести.

Протести фермерів тривають по всій Європі вже кілька тижнів. Як повідомлялося, до європейських колег невдовзі можуть долучитися хорватські фермери.
 

Ще на цю тему