Російські банки обходить заборону на ввезення доларів і євро — Bloomberg

17:00 07.02.2024

Деякі російські банки, маневрують довкола заборони на ввезення доларів і євро в країну, торгуючи золотом в ОАЕ і Туреччині, йдеться в дослідженні компанії, що займається фінансовою розвідкою. 

У звіті компанії Sayari йдеться про те, що в першому кварталі 2023 року фінансові установи, серед яких є АТ "Ланта-Банк", чиї власники контролюють золотодобувну компанію GV Gold, і щонайменше один кредитор, який не потрапив під санкції, імпортували понад 82 мільйони доларів у євро, доларах і дирхамах ОАЕ, пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

Санкції на експорт банкнот були запроваджені після вторгнення Кремля в Україну. Дані Sayari свідчать, що російські кредитори продовжували постачати золото в обмін на банкноти щонайменше до липня або серпня минулого року, каже старший аналітик фірми Захарій Тварозна. За його словами, крім ОАЕ і Туреччини, поставки золота, схоже, поширилися на Гонконг.

Вашингтонська компанія, що займається аналізом комерційних ризиків, зібрала дані про російську торгівлю з транспортних накладних, в яких зазвичай вказуються імена імпортера та експортера, а також інші подробиці про постачання. Дані показують, що деякі з тих самих суб'єктів, які відправляли готівку в Росію, також імпортували золото з Росії у схожі часові рамки.

Очевидно, що торгівля здійснювалася через мережу посередників, як йдеться у звіті. У ньому також наголошується, що дані не вказують, хто був кінцевим одержувачем валют і чи були вони пов'язані з російськими організаціями, які перебувають під санкціями.
 

Ще на цю тему