Туреччина показала Tulpar з баштою від "колісного танка", і це цікаво

18:00 06.02.2024

Ця машина має гнучкість у можливому спорядженні та форматі використання на полі бою

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
На оборонній виставці World Defense Show, що зараз проходить в Ер-Ріяді, столиці Саудівської Аравії, турецька оборонна компанія Otokar та італійська компанія Leonardo показали спільний проект гусеничної бойової машини Tulpar з баштою HITFACT II, оснащеної 120-мм гарматою.

Передбачається, що така бойова машина зможе виконувати дві ролі на полі бою – або ж як важка БМП із озброєнням танка, або ж взагалі бути легким танком для тих країн, що не мають необхідної інфраструктури під повноцінні ОБТ. Про це пише портал European Defense Review.

i

Tulpar від турецької Otokar з баштою від італійської Leonardo на виставці World Defense Show, лютий 2024 року, фото - Paolo Valpolini

Як деталізують автори публікації, перша презентація турецької бронемашини Tulpar відбулась ще в 2015 році, під час оборонної виставки IDEF 2015. Ця бронемашина першопочатково створювалась під програму оновлення БМП для турецької армії, однак ця програма була призупинена, відтак Otokar почала шукати нове можливе застосування для свого проекту Tulpar. Виходом тут стало налагодження співпраці з італійською Leonardo, відповідна домовленість була досягнута в 2022 році.

Перевагою Tulpar від Otokar виявилась модульна архітектура цієї машини, яка передбачає можливість установки різних типів двигунів потужністю від 700 к.с. до 1100 к.с, установки гумових чи металевих гусениць залежно від типу місії, а цифрова система управління вогнем Armatronics "забезпечує плавну інтеграцію нових систем місії".



Tulpar від турецької Otokar з баштою від італійської Leonardo на виставці World Defense Show, лютий 2024 року, фото - Paolo Valpolini

У випадку з італійською Leonardo цікавим є те, що HITFACT II – це по суті модернізована башта від "колісного танка" Centauro II, котра теж може передбачати "модульні" варіанти оснащення. Зокрема зазначається, що на HITFACT II можна вмонтувати або 105-мм, або 120-мм гармату, з автоматом заряджання чи без, серед можливих опцій також – установка дистанційно керованого модуля або ж кулемета на турелі.

Однак в цій історії є важливий нюанс – на виставці World Defense Show компанії Otokar та Leonardo демонструють поки лише спільний "демонстратор технологій", випробування якого почнуться вже після завершення виставки, і який ймовірно ще доопрацьовуватиметься під побажання конкретного замовника.

Втім, описана вище турецько-італійська розробка цілком концептуально схожа на той же американський M10 Booker, на прикладі якого ми раніше розповідали про те, скільки коштує налагодити виробництво легкого танка.



Tulpar від турецької Otokar з баштою від італійської Leonardo на виставці World Defense Show, лютий 2024 року, фото - Paolo Valpolini

Ще на цю тему