РФ хоче продавати реактивні "Шахеди" за ціною у 1,4 млн доларів щоб збивати дрони і шукати ППО

16:40 06.02.2024

Чи має РФ замовників на ці безпілотники наразі невідомо

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Нещодавно у Головному управлінні розвідки назвали обсяги виробництва дронів-камікадзе типу Shahed-136 у РФ і строки, коли ворожий оборонно-промисловий комплекс повністю їх локалізує — станом на сьогодні ворог має як мінімум дві працюючі лінії з виробництва цих ударних дронів, але роблять рашисти поки лише планер, а за місяць потужності дозволяють збирати до 330-350 одиниць. Водночас на повний замкнений цикл виробництва планують вийти до 2026 року.


Один зі збитих дронів типу Shahed з бойовою частиною БСТ-52, фото ілюстративне

Що не заважає окупантам просувати Shahed як свою розробку, що вони фактично й зробили на виставці World Defence Show 2024, що зараз триває у Саудівській Аравії — на брошури, які демонструє РФ на цій події, звернув увагу Андрій Тарасенко (btvt.info).

Зокрема РФ "рекламує" такий собі ударний дрон МС 236 (Shahed-236) з оптико-електронною системою наведення ("селекція цілі оператором") і двигуном внутрішнього згоряння. Дальність польоту заявлена на рівні 2000 км, максимальна злітна маса — 250 кг, з них бойова частина — 50 кг (нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що РФ вже втретє змінила бойову частину Shahed-136). З інших тактико-технічних характеристик: швидкість у 170 км/год, тривалість польоту — 12 годин, максимальна висота — 4500 м.

Другий дрон-камікадзе — це МС 237 або ж Shahed-238 з турбореактивним двигуном і наведенням по координатах. Максимальна злітна маса — 370 кг, бойова частина залишається такою ж, як і у попереднього зразка — 50 кг. Швидкість — 600 км/год. Дальність заявлена на рівні 1000 км, максимальна висота — 9000 м.

Далі починаються цікаві нюанси — призначення дрона вказано як "камікадзе", і рашисти демонструють два сценарії його використання. Перший — "відлякування БПЛА недружніх країн від кордонів РФ". Як саме реалізовано це "відлякування" — залишається таємницею, на своїх "паперах" ворог демонструє щось схоже на те, що їхній МС 237 нібито буде збивати MQ-9 Reaper.

Другий сценарій використання — викриття місцерозташування ворожого ППО. Мовляв, безпілотник гучний, має високу швидкість і "схожий на винищувач за звуком та формою", і тому ним можна буде виманювати позиції ЗРК на кшталт Patriot, який ще й буде витрачати на цей безпілотник ракети вартістю у мільйони доларів.

Щоправда, ціну самого МС 237 або ж Shahed 238 аж ніяк не можна назвати бюджетною — рашисти "малюють", що один безпілотник коштує аж 1,4 млн доларів, мобільний пункт управління — 3,75 млн доларів. Цей факт по суті перекреслює концепцію таких безпілотників, які мають бути максимально дешевими, а вартість у півтора мільйона доларів доволі висока, і тим паче, що не завжди для знищення таких БПЛА використовуються саме дорогі зенітні ракети (а нещодавно з’явилася інформація, що ЗСУ мають власні розробки, які можуть як відхиляти БПЛА від цілі, так і "приземляти".

Ще на цю тему