РФ створила новий штат та організацію мотострілецьких взводів під старі БТРи та МТЛБ для штурмів

09:00 06.02.2024

Такий новий вид взводу для підрозділів на старих БТРах та МТЛБ складається з більшої кількості осіб, ніж звичайний взвод та б'ється на п'ять груп, а не на три відділення

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
РФ доволі активно оновлює тактику використання підрозділів, для чого часом змінюючи й штатно-організаційну структуру. Зокрема на початку лютого 2023 року з'явилась інформація про оновлення тактики штурмових загонів з опорою на значну підтримку артилерії, використання танків та інших бойових броньованих машин.

Але тепер з'явилась інформація про створення нової штатної та організаційної структури мотострілецьких взводів, які отримають старі версії БТРів та МТЛБ.

Її доволі детально розібрав польський аналітик Мацей Коровай [Maciej Korowaj], вочевидь на основі бойових документів, бо основою аналізу став 24-го полк, 70-ої мотострілецької дивізії, 18-ої загальновійськової армії РФ.

Відповідно до нього цього дослідження, у такий умовний типовий російський взвод входить 34 особи, з яких 1 офіцер, 5 - зі старшого сержантського складу та 28 рядових, які пересуваються на трьох бронетранспортерах.

Штурмовий взвод РФ на БТР та МТЛБ (тут та далі джерело - Maciej Korowaj)

Взвод розділений не на традиційні три відділення, а на п'ять груп. Головною є група управління та вогневої підтримки, яка складається з самого командира, гранатометника із важким протитанковим чи термобаричним гранатометом та двох кулеметників із другими номерами, а також зв'язківця та стрільця-санітара.

Завдяки такому рішенню командир взводу має "під рукою" головну вогневу потужність взводу у вигляді одразу двох кулеметів типу ПКМ та важкого гранатомета.

Головну задачу у штурмових діях у такому російському взводі виконують дві однотипні групи з шести бійців у кожній, які активно використовують одноразові гранатомети та мають одразу два РПК. У інтересах цих двох груп додатково діє ще одна група, яка названа польським оглядачем "маневровою" у складі якої є снайпер.



Окрема група складається з самих бойових машин, їх водіїв та операторів озброєння. Особливістю оснащення такого типу взводу є ухил на приладами та прицілами нічного бачення (тепловізорами), як мінімум на папері 24 бійця. Також увагу слід звернути на максимізацію кількості гранатометів.

Звісно говорити про те, що саме такий склад вже є повністю типовим для армії РФ неможливо, бо в інших родах військ, наприклад, у "ВДВ" практикується інший штатний розпис та організація взводів. Більше того, наведений приклад стосується підрозділів саме на бронетранспортерах.

Також "паперові" настанови дуже сильно, особливо у РФ, відрізняються від реальності. Але підходи російського командування з постійним пошуком рішень навіть на рівні організації взводів заслуговують уваги.

Теми:

Ще на цю тему