Для Туреччини свого часу встигли зробити шість F-35, і вони просто стоять з 2019 року

08:40 06.02.2024

А якщо Туреччина повернеться у програму F-35, то Анкарі ще можуть виставити рахунок за їх утримання

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
На фоні насправді цілком ймовірного повернення Туреччини у програму F-35, для чого Анкара має відмовитись від російських зенітних ракетних комплексів С-400, які можуть бути передані до України, з'явилась додаткова інформація щодо долі перших винищувачів п'ятого покоління, які мали посилити турецькі повітряні сили.

Бо на момент, коли Анкару виключили з програми у 2019 році, для Туреччини вже були готові шість машин з восьми у першій партії, й попри те, що у 2020 році з'явилась інформація, що Повітряні сили США вирішили їх перекупити, турецькі F-35 продовжили стояти в ангарі з невизначеним статусом, пише Defense Security Asia.

Але через те, що винищувачі не можуть просто стояти і їх все одно необхідно обслуговувати, США витрачало свої кошти. Відомо про один із рахунків загальною сумою у 30 млн доларів, які були виставлені Анкарі за обслуговування літаків, але турецька сторона відмовилась його оплачувати.

Таким чином, окрім умови відмови від чотирьох дивізіонів С-400, Туреччина та США ще мають якимось чином врегулювати це питання. Але звісно декілька десятків мільйонів доларів виглядають "копійками", якщо оцінити цінник на F-35 для Туреччини.


Бо за планом ще 1999 року, коли Анкара приєдналась до цієї програми, турецькі повітряні сили мали отримати близько сотні F-35. Враховуючи поточну вартість цього винищувача п'ятого покоління у комплексному постачанні разом з озброєнням, запасними частинами та послугами на рівні близько 230 млн доларів, то вартість загального контракту стартуватиме з 23 млрд доларів.

 

Але, якщо повернення Туреччини у програму буде повноцінним на старих умовах, то її оборонні підприємства мають почати виготовляти 900 комплектуючих до цього літака. А враховуючи те, що F-35 буде літати до 70-х років XXI сторіччя, то це гарантія довготривалих замовлень та їх завантаженості.

Ще на цю тему