Розслідувачі виявили офіцера ГРУ в російській опозиції, яка розробляла санкції проти РФ(фото)

08:00 06.02.2024

Колишній учасник російських опозиційних організацій, в тому числі Форуму вільної Росії Іван Жихарєв, який розробляв санкційну політику проти РФ, виявився впровадженим співробітником російської військової розвідки Жигарєвим.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у розслідуванні видання The Insider.

Його журналістам вдалося розкрити справжню особу активіста Івана Жихарєва, який починав свою участь в опозиційній діяльності у роботі Московської відкритої школи з прав людини при Сахаровському центрі.


Насправді цю людину звуть Іван Жигарєв, він брав участь в операціях підрозділу ГРУ, відповідального за спеціальні операції за кордоном. У тому числі - замах на колишнього агента британської розвідки Сергія Скрипаля та вибухи на військових складах у Чехії.

Фото з сайту The Insider (ліворуч – Іван Жигарєв із дружиною, праворуч – Іван Жихарєв,фото для паспорта)

Жигарєв народився у сім'ї радянського військового у Східній Німеччині, служив у армійському спецназі та навчався у Військовій академії ГРУ. Він кілька років виїжджав за кордон з іншими офіцерами військової розвідки із фальшивими документами, йдеться у розслідуванні.

 

Зокрема, він їздив до Австрії, Німеччини, Грузії, Нідерландів та Франції. Одночасно з ним поїздки здійснювали його вірогідні колеги по службі, Анатолій Чепіга, Олександр Мішкін (виконавці замаху на Скрипаля), і ще один офіцер, ймовірно, пов'язаний зі спробою замаху на болгарського постачальника зброї Омеляна Гебрева.

У 2017 році Жигарєв під ім'ям Жихарєва вступив до Московської відкритої школи прав людини при Сахаровському центрі. Він брав участь у кампаніях підтримки правозахисників у в'язницях, зокрема координував підтримку киргизького правозахисника Азімжана Аскарова.

Фото з сайту The Insider

Організація надала йому рекомендацію для участі в опозиційному Форумі вільної Росії. Він відвідував його у 2017-2019 роках. 2017 року форум склав "список Путіна" — перелік чиновників, бізнесменів, журналістів та громадських діячів, проти яких країнам Заходу пропонувалося запровадити санкції за підтримку Кремля. Жигарєв брав участь у групі, яка розробляла список.

 

Фото Олега Кудріна

Крім робочої групи "списку Путіна", ймовірний офіцер ГРУ зареєструвався до груп правозахисту та кадрового резерву. Особливої активності він не виявляв, згадують інші активісти форуму, «напирав на питання екології».

Працювати з правозахисниками Жигарєв перестав у 2021 році. The Insider пов'язує це з тим, що його ім'я потрапило до списку вірогідних співробітників військової розвідки, опублікованого французькою владою. Чим військовий займається зараз – невідомо.


Також у розслідуванні розказано, проте в меншому обсязі, про ще двох офіцерів ГРУ. Це підполковник Максим Родіонов, який працював під ім’ям Максим Смирнов і прикриттям «режисера-документаліста», а також Костянтин Медведєв, який працював під своїм справжнім прізвищем під прикриттям «закордонного журналіста».

 

Як повідомлялося, напередодні влада Бразилії звинуватила російського шпигуна, офіцера ГРУ Сергія Черкасова, який відбуває в країні п'ятирічний тюремний термін за підробку документів, у відмиванні грошей. Тепер росіянин не зможе претендувати на дострокове звільнення.

Ще на цю тему