Удари хуситів у Червоному морі по танкерах розділили нафтовий ринок

09:00 05.02.2024

Світовий ринок нафти виглядає все більш локальним, оскільки атаки бойовиків-хуситів у Червоному морі та зростання через це фрахтових ставок роблять поставки з більш близьких регіонів більш привабливими. 

Кінця цій кризі не видно, адже США та Велика Британія з союзниками продовжують завдавати ударів по інфраструктурі хуситів, а ті обіцяють у відповідь не зупиняти свої напади на цивільні кораблі.

«Падіння обсягів танкерних перевезень через Суецький канал прискорює початок розколу: один торговий регіон зосередився навколо Атлантичного басейну, включаючи Північне море і Середземне море, а інший охоплює Перську затоку, Індійський океан і Східну Азію. Між цими регіонами нафта все ще переміщується довшим і дорожчим шляхом вздовж південного берегу Африки, але нещодавні тенденції купівлі вказують на розрив зв'язку між цими регіонами», – пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

За словами трейдерів, в Європі деякі нафтопереробні заводи пропустили у січні закупівлю іракської нафти з Басри, але скуповують вантажі з Північного моря і Гайани. В Азії стрибок попиту на нафту з родовища Мурбан в Абу-Дабі призвів до різкого зростання спотових цін в середині січня, а потоки з Казахстану в Азію різко скоротилися. Тим часом, навантаження нафти з США до Азії впало більш ніж на третину минулого місяця порівняно з груднем, свідчать дані відстеження суден від Kpler.

Фрагментація не буде постійною, але наразі вона ускладнює диверсифікацію джерел постачання нафти для таких залежних від імпорту країн, як Індія та Південна Корея. Для нафтопереробників це обмежує їхню гнучкість у реагуванні на динаміку ринку, що швидко змінюється, і в кінцевому підсумку може з'їсти їхню маржу.

«Переорієнтація на логістично простіші вантажі має комерційний сенс, і так буде доти, доки перебої в Червоному морі утримуватимуть фрахтові ставки на високому рівні. Це складний баланс між безпекою поставок і максимізацією прибутку», – сказав Віктор Катона, провідний аналітик з питань нафти в аналітичній компанії Kpler.
 

Ще на цю тему