У Фінляндії вирішили тримати кордон з РФ закритим

11:20 05.02.2024

Східний кордон Фінляндії поки залишатиметься закритим. Йдеться про кордон Фінляндії з Росією.

Про це заявив фінський прем'єр-міністр Петері Орпо в інтерв'ю телепрограмі Yle Ykkösaamu, пише ZN.UA

За словами Орпо, з боку РФ у різних прикордонних зонах тисячі громадян третіх країн чекають на момент, щоб незаконно припинити кордон. Фінський прем'єр зазначив, що за таких умов не може бути й мови про відкриття кордону з Росією.

«Очевидно, що ми не можемо відкрити кордони. Водночас нам потрібно підготувати заходи проти будь-якого нелегального проникнення. Цим зараз активно займається уряд. Легких рішень не буде. Але головний принцип у тому, що ми подбаємо про безпеку кордонів Фінляндії, про національну безпеку. Це стоїть на першому місці», – наголосив Орпо.

Фінський уряд вирішив, що східний кордон залишиться закритим до 11 лютого. Вперше кордон закрили у листопаді 2023 року.

Раніше, через різкий наплив мігрантів, які сотнями пишуть заяви про надання політичного притулку у Фінляндії, закрили весь кордон з Росією. Такий сплеск кількості прохачів викликав занепокоєння у Гельсінкі, де впевнені: Москва проводить цілеспрямовану політику створення міграційної кризи.

Після звинувачень від Гельсінкі в тому, що Москва розпалює міграційну кризу на їхньому спільному кордоні, Росія оголосила про припинення транскордонної угоди з Фінляндією. Угода мала на меті «сприяти розширенню дружніх відносин між народами двох країн та розвитку довгострокового транскордонного співробітництва між ними».
 

Ще на цю тему