В Україні торік 58 моделей безпилотників отримали держконтракти – Федоров

14:00 01.02.2024

Минулого року в Україні практично з нуля було створено ринок дронів: торік держконтракти було укладено на 58 моделей безпілотників. 

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, пише ZN.UA.

"У 2022 році ми фактично створили з нуля ринок дронів. Зараз у ньому сотні компаній. Це результат послідовної політики і відкриття ринку. Відкритий ринок змінює правила гри, і це наша свідома позиція, щоб дати можливості увійти на нього всім, а потім створити конкуренцію. Протягом минулого року вдалося суттєво масштабувати українське виробництво безпілотників: 67 моделей отримали кодифікацію, 58 отримали держконтракт. Загалом на ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів", - написав Федоров.

Він разом із міністром оборони Рустемом Умєровим зустрілися із більш як 120 виробниками дронів. На цій зустрічі Федоров наголосив, що у 2024 році компаніям треба масштабуватися, бо дронів треба більше.

"Ми, зі свого боку, і далі адаптуємо закони й працюємо над полегшеним контрактуванням. З ключового — зараз нам треба стандартизувати вимоги та тактико-технічні характеристики для дронів. Також для виробників важливо розуміти прогнозування контрактів і потреб Генштабу — працюємо і над цим", - додав Федоров.

Він також назвав пріоритетні на сьогодні технології БпЛА для розвитку:

• українського «Ланцету»;
• AI для автоматичного захоплення цілей
• керованого боєприпасу;
• наведення на РЕБ та удару по них;
• антидронових рішень тощо.

Віцепрем'єр наголосив, що йде також активна робота над треком розвитку роботизованих платформ, боєприпасів та РЕБ — майже щотижня нова одиниця отримує кодифікацію за стандартами НАТО.
 

Ще на цю тему