Китай у січні чотири дні поспіль "таємно" привозив зброю у Білорусь, але що це може бути(фото)

11:00 31.01.2024

Йдеться одразу про чотири рейси транспортного літака китайської авіакомпанії

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Моніторинова група "Беларускі Гаюн" повідомляє про нетипову активність транспортного літака Boeing 747-4FTF китайської вантажної авіакомпанії Air China Cargo в аеропорту "Минск", що в Білорусі — раніше цього місяця цей літак протягом чотирьох днів, з 8 по 11 січня, здійснив чотири рейси з Китаю в Білорусь. Причому повідомляється, що літаки прибували у білоруську столицю орієнтовно у той же час вранці й проводили там близько трьох годин, що достатньо для розвантаження.

Причому наголошується, що літаки з Китаю займали нетипову стоянку, яка призначена для обслуговування урядових літаків, зокрема й машин, якими користується самопроголошений президент країни Алєксандр Лукашенко. Ця стоянка розташована на віддаленій відстані від інших і поруч з виїздом з аеропорту за найкоротшим шляхом і без проведення огляду.

 

Ракетна система "Полонез", фото ілюстративне

За даними дослідників з "Беларускі Гаюн", літак китайської авіакомпанії доставляв у Білорусь військову техніку, яку максимально швидко і таємно вивозили з аеропорту, щоб не привертати зайвої уваги. "Що ж конкретно привезли чотирма бортами цього разу поки невідомо. Але все вказує на те, що це вантаж військового призначення", — відзначають у джерелі.

Тут, звичайно, серед версій може бути й те, що Китай через Білорусь у такий спосіб "таємно" постачає зброю, яка зрештою опиниться у російському війську. Але більш ймовірно, що літак китайської авіакомпанії привіз озброєння для збройних сил Білорусі.


Тим паче, що, наприклад, у 2017 році на озброєння білоруського війська були прийняті китайські бронеавтомобілі CS/VN3 Dajiang, а наступного року була зафіксована доставка цих машин у Білорусь тим же самим літаком китайської авіакомпанії (Boeing 747-4FTF з реєстраційним номером B-2475). Тож як варіант, Білорусь могла в цьому місяці отримати нову партію машин у кількості 16-20 одиниць.

 

Бронеавтомобіль CS/VN3 Dajiang

Також у виданні пригадують, що білоруська ракетна система залпового вогню "Полонез" використовує ракети з китайськими комплектуючими, і це може бути ще один варіант, а що ж китайський літак чотири дні поспіль возив у Білорусь. Раніше ми розповідали, що Китай показав чергову модернізацію ОТРК "Полонез".

Нагадаємо, що РФ сьогодні з огляду на санкції і заборону вимушена шукати альтернативні варіанти постачання компонентів до свого озброєння та військової техніки, а також й обладнання — наприклад, нещодавно ми публікували матеріал про те, як Китай дає Росії верстати для виробництва зброї і що це насправді означає.


Крім того, ще минулого року стало відомо, що китайські компанії виробляють ударні дрони на замовлення РФ. Також у листопаді минулого року на передовій засвітилися китайські всюдиходи Desertcross.

Ще на цю тему