НАТО може оголосити про створення "військового Шенгену": що відомо

15:20 29.01.2024

Країни НАТО можуть домовитися про введення системи “військового Шенгену”, яка забезпечить вільний рух військових конвоїв, до саміту альянсу у Вашингтоні в липні.

Як інформує видання «Флот 2017» про це повідомила британська газета The Times з посиланням на джерела.

Голова Об’єднаного командування НАТО з питань тилового забезпечення та логістики (JSEC) генерал Александер Сольфранк, підтвердив в інтерв’ю виданню, що блок зацікавлений у зниженні кількості бюрократичних норм для підвищення своєї мобільності. Він зазначив, що основною ціллю Росії в Європі може стати Німеччина та військові обʼєкти на материку.

Крім того, воєначальник виступав за посилення співпраці між державами-членами альянсу щодо взаємозамінності обладнання. Зокрема, він вважав неправильним заборону на використання десантниками з однієї країни парашутів з інших країн.

У вихідні Bild повідомив, що збройні сили Німеччини почали планувати цю можливість, включаючи російські кібератаки та диверсії проти німецьких цілей. Зазначається, що передбачається розгортання солдатів для захисту критичних точок у мережі матеріально-технічного забезпечення.

Євросоюз і НАТО почали створювати систему “військового Шенгену” восени 2017 року. Ініціатива, спочатку висловлена кількома балтійськими політиками, була активно підтримана Федерікою Могеріні, яка тоді очолювала тоді дипломатичну службу ЄС.

Формування цієї системи стало головним завданням програми Постійного структурованого військового партнерства ЄС (PESCO), створеної того ж року, одним з ключових елементів якої були проєкти з розширення та зміцнення європейської транспортної інфраструктури, включаючи автомобільні та залізничні дороги, мости, тунелі, порти та аеропорти, щоб якомога більше магістралей могли бути використані для доставки важкої та великогабаритної техніки.

Паралельно європейські країни почали обговорювати гармонізацію своїх сильно різних норм перевезення військових та інших небезпечних вантажів, особливо вибухонебезпечних предметів. Все це повинно було призвести до створення “військового Шенгену”, системи, яка в ідеалі дозволила конвоям перетинати всю Європу за єдиним дозволом, зупиняючись лише для заправки та відпочинку. Ця ініціатива була активно підтримана НАТО. З початком програми PESCO взаємодія між альянсом та ЄС значно посилилася.

Ще на цю тему