У російських регіонах влада відключила мобільний інтернет: причина

13:40 29.01.2024

За словами одного із джерел, інтернет потрібно було відключити для «доналаштування обладнання силових відомств для антидронової та протиповітряної оборони»

У деяких регіонах РФ відключають 4G-інтернет для потреб Міноборони Росії.

Про це повідомляє видання «Главком» з посиланням на Радіо Свобода.

Раніше влада Псковської, Новгородської та Ленінградської областей РФ оголосила, що з 25 по 30 січня в регіонах вночі не працюватиме мобільний інтернет 4G (LTE). Те саме відбувається в інших регіонах, оскільки роботи «сплановані на федеральному рівні», проте, як зазначається, «темпи можуть відрізнятися через технічні аспекти». За офіційною версією, відключення пов'язані з технічними роботами щодо налаштування радіочастотного спектру.

Але джерела в трьох великих російських операторах зв'язку повідомляють, що інтернет обмежений на вимогу влади, а їхнє обладнання працює коректно і відключень не потребує. За словами одного із джерел, високошвидкісний інтернет потрібно було відключити для «доналаштування обладнання силових відомств для антидронової та протиповітряної оборони».

У компанії з розробки безпілотників журналістам розповіли, що «антидрон-комплекси можуть працювати в одному діапазоні з обладнанням операторів», але якщо оператори працюватимуть невиборно, почнуться перешкоди у передачі мобільних даних.

До слова, у північно-західних регіонах РФ посилення безпеки могло бути потрібним через поїздку президента Росії Володимира Путіна до Санкт-Петербурга 26–28 січня, зокрема через його зустріч в неділю з Олександром Лукашенком.

Раніше повідомлялося, що у Росії починають відключати мобільний інтернет через атаки українських дронів. Телеграм-канали повідомляють, що найімовірніше відключення інтернету пов'язані з першою з початку повномасштабної війни атакою українських безпілотників на Ленінградську область.

Нагадуємо, у Росії розширюють контроль над населенням. Витрати на створення мережі відеоспостереження різко зросли після початку четвертого терміну президента Володимира Путіна

Ще на цю тему