Лідер румунських ультраправих хоче захопити три регіони України та Молдову

10:00 29.01.2024

Один із лідерів ультраправого Альянсу за союз румунів (AUR) Клаудіу Тарзіу заявив про територіальні претензії на українські території Північної Буковини, Закарпаття, Бессарабії, а також всю Молдову.

Як повідомляє "Європейська правда", його слова наводить портал G4Media.

"Ми не будемо справді суверенними, поки не реінтегруємо румунську державу в її природних кордонах. Бессарабія має повернутися додому. Північна Буковина не може бути забута, південна Бессарабія, Герца, Закарпаття, все, що належало і належить румунській нації, має повернутися в кордони держави", – сказав Тарзіу з нагоди Дня об’єднання князівств.

"Це ідеал, про який ми не повинні забувати. Молдова Штефана має бути вдома, в Румунії", – додав він.

За його словами, "в наших інтересах, щоб Румунія була однією з перших держав у світі".

Заклики Тарзіу до анексії колишніх румунських територій схожі на заклики проросійської лідерки партії "SOS" Діани Шошоаке, яка є колишньою членкинею AUR.

Антиукраїнська партія AUR наразі перебуває на другому місці підтримки з рейтингом за 20%. Цього року на Румунію чекають і парламентські, і президентські вибори.

Оскільки AUR узгоджує свої погляди з угорським лідером Віктором Орбаном – найближчим союзником Путіна в ЄС і НАТО – вона також відмовилася від деяких своїх антиугорських тез. Натомість її політики вихваляють угорського прем'єра як взірець для наслідування в питаннях боротьби з ЛГБТК+ і протистояння "диктату" Брюсселя.

Напередодні лідер угорської ультраправої партії Mi Hazank Ласло Тороцкоі заявив про претензії на українське Закарпаття у разі втрати Україною державності в результаті війни.

Варто зазначити, що це не перша подібна заява з боку угорського політика. У 2022 році Тороцкоі з нагоди Дня незалежності Польщі у Twitter побажав їй знову мати спільний кордон із Угорщиною.

Твіт він проілюстрував фотографією, зробленою після захоплення Угорщиною Закарпаття у 1939 році, де поляк і угорець тиснуть руку біля прикордонного стовпа.

Речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко тоді закликав угорський уряд засудити заяви Тороцкоі.

Ще на цю тему