Суд у РФ продовжив термін ув'язнення п'ятьом кримським політв'язням

20:40 26.01.2024

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив термін ув'язнення у СІЗО п'ятьом кримським татарам із Джанкойського району тимчасово окупованого Криму.

Про це "Кримській солідарності" повідомила юрист Ліля Гемеджі, передає Укрінформ.

"Екрем Крош, Айдер Асанов, Леман Зекеряєв, Осман Абдуразаков та Рефат Сейдаметов залишаться в ізоляторі до 3 травня 2024 року", - йдеться в повідомленні.

За словами юриста, держобвинувач аргументував продовження арешту тим, що обставини для ув'язнення активістів не змінилися. Сторона захисту заявляла, що тяжкість статті не може бути підставою для утримання їх під вартою.

Суду також надали медичні документи Лемана Зекеряєва про те, що йому потрібна термінова операція, але суд не взяв це до уваги.

Гемеджі заявила, що захист оскаржуватиме ухвалу суду в апеляційній інстанції.

24 січня 2023 року о 4 годині ранку у селах Джанкойського району відбулися обшуки за участю оперативників та слідчих ФСБ РФ. Силовики затримали шістьох кримських татар та відвезли їх до Сімферополя. Суд їх заарештував. Лемана Зекеряєва, будівельника із села Дніпровка Османа Абдуразакова, Айдера Асанова та Рефата Сейдаметова із села Тимофіївка, 67-річного Халіла Мамбетова та Екрема Кроша з Близькогородського відправили до СІЗО.
 

Ще на цю тему