«Жирна ціль»: шо пошкодили українськи безпілотники під час атаки на НПЗ в Туапсе – Михайло Гончар

15:00 26.01.2024

У ніч проти 25 січня українськи безпілотники атакували нафтопереробний завод "Роснефті" у місті Туапсе Краснодарського краю Росії. 

На найсучаснішому заводі «Роснафти» виникла масштабна пожежа. 

Про те, що саме постраждало та було знищено на російському нафтопереробному заводі, розповів у Фейсбуці український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.

«Прилетіло в установку ЭЛОУ-АВТ-12 (ЭЛОУ-АВТ: установка электрообессоливания и обезвоживания нефти, атмосферной и вакуумной перегонки), розрахована на обсяг нафтової сировини 12 млн. тон/рік. 

Саме такою є потужність Туапсинського НПЗ після модернізації 2013 року, найсучаснішого в корпоративній імперії І. Сєчина «Роснефть». У цілому світі установок подібної потужності – всього шість. Вона найпотужніша у Оркостані! Зроблена за проектом Chevron Lummus Global.

Установка дозволяє забезпечити виробництво пального (у тому числі й реактивного для дозвукової авіації) з експортною якістю. Туапсинський НПЗ орієнтований на експорт, щоб поповнювати бюджет війни відповідними відрахуваннями. Враховуючи географію розташування ТНПЗ, логічно припустити, що частина продукції (дизель, газ) потрапляла й для потреб окупаційних військ рашистів на півдні», - повідомив Михайло Гончар. 

Завдяки реконструкції завод значно збільшив обсяг переробки нафти – з 4,5 до 12 млн. тонн на рік та перейшов на випуск продукції найвищого екологічного стандарту "Євро-5"."

У 2013 році президент РФ Владимир Путин осмотрел Туапсинский НПЗ компании "Роснефть" и принял участие в торжественной церемонии ввода в эксплуатацию новой установки первичной переработки нефти. 

Повідомлялося, що встановлення первинної переробки нафти – один із найважливіших об'єктів першого пускового комплексу оновленого НПЗ. Вона унікальна для Росії і за продуктивністю, і за технічними характеристиками. У всьому світі таких установок – одиниці. Її особливість – у поєднанні високої потужності: 12 млн тонн нафти на рік.

Ще на цю тему