Росіяни перекинули підбитий «Оленегорський горняк» в окупований Севастополь / Фото

10:40 26.01.2024

Росіяни перемістили великий десантний корабель "Оленегорський горняк" зі свого Новоросійська до окупованого Криму.

Про це повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону "Єдині новини" вранці 25 січня з посиланням на партизанський рух АТЕШ, пише Українська правда.

Пряма мова Плетенчука: "Він перебуває в Севастопольській бухті – це ми можемо підтвердити. АТЕШ передавав, що це Графська бухта – це не зовсім так. Але загалом так: це Севастопольська бухта.

А щодо його можливої участі в заходах з охорони та оборони акваторії або інших навчально-бойових заходах, то це він може зробити навряд чи. Тому що це дуже відомий нам 775 проєкту великий десантний корабель "Оленегорський горняк", який зараз трошки "не БГ" (не боєготовий – УП), як у нас кажуть у Збройних силах.

Тому що він після отриманих минулого сезону пошкоджень перебуває у ремонті. І, скоріше за все, з цією метою (ремонту) з Новоросійська його туди і притягнули. Тому очікувати від нього якихось чергових подвигів не варто".

Партизанський рух "АТЕШ" 24 січня повідомив, що його агенти зафіксували прибуття великого десантного корабля в Севастополь: після передислокації ВДК проєкту 775 у Графську пристань міста Севастополь його "розвертали й накривали маскуванням".

Російський ВДК "Оленегорський горняк" в окупованому Криму. Фото "АТЕШ"

Плетнечук додав, що "Оленегорський горняк" вийти в море на бойове чергування поки не зможе, бо ще потребує відновлення.

"Можливо, колись він повернеться. Але враховуючи, що в нього пошкодження були досить суттєві, то в найближчій перспективі ми навряд чи його побачимо за виконанням подібних завдань", – сказав він.

Великий десантний корабель "Оленегорський горняк" був пошкоджений 4 серпня 2023 року під час спецоперації Служби безпеки України в бухті Новоросійська у Росії: там надводний дрон спричинивши "серйозну пробоїну" у ВДК.

У жовтні окупанти повідомили, що на ВДК "Оленегорський горняк" завершено зовнішні роботи і триває відновлення деяких внутрішніх відсіків і приміщень.
 

Ще на цю тему