Через війну Україна втратила майже 20% посівних площ 

09:20 26.01.2024

У результаті повномасштабної війни в Україні наразі не використовується 5 млн га орних земель.

Про це в Укрінформі під час круглого столу на тему: "Екологічна безпека України: національний та міжнародний вимір" повідомив консультант із земельних питань Академії аграрних наук України Анатолій Разгон, передає Цензор.НЕТ.

"Через війну Україна втратила 19,3% посівних площ, понад 5 млн га орних земель сьогодні не використовується. Це ті території, які сьогодні понівечені війною. За оцінками Міндовкілля, через війну грунтам нанесено збитків на понад 900 млрд грн", - зазначив Разгон.

За його словами, станом на 2023 рік площа деградованих сільськогосподарських угідь може оцінюватися у 10-15 млн га. Враховуючи кліматичні зміни, під загрозою деградації перебуває більш ніж половина таких земель. Якщо не вжити відповідних заходів, ці землі опиняться у зоні ризику і з часом будуть виведені з обробітку.

"Цілком очевидно, що після завершення війни, без вжиття надзвичайних заходів на державному рівні та підтримки міжнародної спільноти, Україна може на роки втратити третину посівних площ - 10-12 млн.га. Це 30-35 млн тонн зерна, які можуть забезпечити продовольством значну частинку жителів планети", - наголосив експерт.
 

Ще на цю тему