Росія у 2023 році імпорувала мікросхем на суму більше мільярда доларів.

08:20 26.01.2024

Минулого року Росії вдалося імпортувати мікросхем на суму понад мільярд доларів, попри санкції. З них більше половини були американського та європейського виробництва. 

Про це із посиланням на документи російської митної служби повідомляє Bloomberg, пише ZN.UA.

Як пише агенція, більше половини напівпровідників і інтегральних схем, які імпортувалися до країни-агресорки за перші дев’ять місяців 2023 року, були виготовлені компаніями США та Європи.

Серед них є продукція Intel Corp, Advanced Micro Devices та Analog Devices Inc., а також європейських брендів Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV.

За інформацією видання, наразі має жодних натяків, що компанії порушили санкційне законодавство. Водночас ці дані не вказують на те, хто експортував технології до Росії.

«Переважна більшість заборонених технологій потрапляє до Росії шляхом реекспорту з третіх країн, включаючи Китай, Туреччину та Об'єднані Арабські Емірати. США і ЄС працюють над тим, щоб перекрити ці шляхи, зосередившись, зокрема, на переліку пріоритетних так званих товарів подвійного призначення і передових технологій, які були виявлені в російській зброї в Україні або є критично важливими для її виробництва», — зазначають автори статті.

Як зазначає агенція, імпорт західних мікросхем в обхід санкцій дозволив Росії продовжити виробництво танків та іншого озброєння, включно з ракетами, які вони використовують у війні проти України.

Загалом, згідно з митними даними, які вдалося проаналізувати Bloomberg, за перші дев’ять місяців минулого року Росії вдалося імпортувати чіпів на 1,7 мільярда доларів.
 

Ще на цю тему