ПАРЄ закликала парламенти Європи визнати депортацію українських дітей воєнним злочином

15:20 25.01.2024

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій закликала європейський політикум докласти всіх зусиль для повернення депортованих у Росію українських дітей, а також допомагати всім дітям, які є жертвами цієї війни.

За відповідну резолюцію «Становище дітей в Україні» проголосували на ранковому пленарному засіданні ПАРЄ у Страсбурзі 85 парламентаріїв, передає власний кореспондент Укрінформу.

У термінових дебатах перед ухваленням документа взяла участь перша леді України Олена Зеленська.

«Понад 19 тисяч дітей в російському полоні. Повернути вдалося лише понад три сотні. Такими темпами нам знадобиться більш ніж 50 років, щоб звільнити їх. У нас немає стільки часу. Навіть рік для дитини це вже багато», - наголосила Зеленська. За її словами, історії визволення підтверджують, що врятувати вдається декого із тих, хто старше, «молодших безпорадних знайти та повернути значно важче».

У своєму онлайн-включенні вона розповіла кілька історій визволених дітей, до яких застосовували тортури в Російській Федерації. Зеленська закликала міжнародну спільноту та парламенти країн Європи докласти всіх зусиль, щоб звільнити полонених дітей та допомагати їм у психологічній реабілітації.

«Йдеться не лише про порятунок дітей під час війни, а й про створення нормального майбутнього для всіх українських дітей», - заявила доповідач Олена Хоменко, віцепрезидент ПАРЄ та голова спеціального профільного комітету асамблеї.

Вона наголосила, що в документі йдеться не лише про дітей, депортованих до Росії та Білорусі, а й про мільйони українських дітей, які є жертвами війни, щодня відчуваючи її наслідки як фізичні, так і психологічні.

«Українські діти, які є особливо вразливими жертвами, ніколи не повинні використовуватися як засіб тиску або як військові трофеї. Всі українські діти мають право користуватися правами і свободами, закріпленими у відповідних міжнародних документах», - зазначається в документі.

Читайте також: Депортація Росією українських дітей: Канада збирає міжнародну конференцію
ПАРЄ у резолюції закликала «держави-члени, а також держави-спостерігачі та держави, парламенти яких мають статус спостерігача або партнера по демократії при Асамблеї, а також все міжнародне співтовариство, ухвалити на рівні національних парламентів заяви або резолюції, що засуджують воєнні злочини проти дітей, та визнати депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей, що відбулися під час війни, злочинами».

ПАРЄ також пропонує створити посаду спеціального доповідача з питань становища та повернення українських дітей, депортованих і примусово переміщених Російською Федерацією, Білоруссю, при Раді міністрів та закликає Асамблею задіяти весь досвід парламентської дипломатії для допомоги українським дітям у співпраці з українською владою.

На сьогодні в Україні діє платформа «Діти війни», створена урядом України, на якій зібрано інформацію про понад 19 546 дітей, які були депортовані або примусово переміщені з різних місць, і лише 388 з них вдалось повернулися додому.

Ще на цю тему