На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки скерували до суду обвинувальний акт окупаційного «воєнкома»

12:20 25.01.2024

За матеріалами СБУ судитимуть окупаційного «воєнкома», який змушує українців воювати в армії рф.

Про це повідомляе Головне управління СБУ в АР Крим на своей сторинке в Фейсбуці. 

Служба безпеки України скерувала до суду обвинувальний акт щодо Артура Саруханяна — так званого «військового комісара у Чорноморському та Роздольненському районах», який примусово «мобілізував» 25 тисяч кримчан до лав збройних сил рф.

За даними слідства, Саруханян організував та провів 11 незаконних призовних кампаній.
Фігурант змушував мешканців тимчасово окупованого Криму до «військової служби» у складі російських військ. Він залякував кримчан так званими «судами» та «каральними органими», погрожував переслідуваннями та репресіями.

Щоб підвищити показники «вербовки», Саруханян вів активну «ідеологічну діяльність». Регулярно брав участь у публічних заходах, де виправдовував збройну агресію рф та глорифікував її безпосередніх учасників.

У березні 2014 року підозрюваний зрадив присязі на вірність народу України. Він був першим «воєнкомом», хто добровільно перейшов під командування гауляйтера Аксенова ще до проведення так званого «референдуму».

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки скерували до суду обвинувальний акт на Саруханяна за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (віддання наказу про вчинення дій, спрямованих на порушення законів та звичаїв війни).

Мобілізація жителів окупованої території до армії країни-окупанта порушує Четверту Женевську конвенцію (ст. 51, ст. 147) та є військовим злочином.

Оскільки зловмисник перебуває на непідконтрольній території України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти України.

Розслідування проводили співробітники СБ України в АР Крим за процесуального керівництва Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі.

Ще на цю тему