Україна в ОБСЄ закликала заблокувати доступ Росії до всіх військових технологій

12:00 25.01.2024

Україна закликає партнерів заблокувати будь-які спроби Росії придбати у приватних компаній на Заході товари, які можуть використовуватися у сфері військових технологій.

Про це йдеться у заяві делегації України при ОБСЄ, виголошеній на засіданні Форуму з безпекового співробітництва, повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на Укрінформ. Заяву озвучив перший секретар постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Данил Кубай.

"Демонструючи найвищий рівень лицемірства, Російська Федерація продовжує критикувати законні поставки зброї в Україну, які здійснюються на підтримку невід'ємного права України на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН. РФ не шкодує зусиль, щоб зірвати передачу оборонних озброєнь Україні, водночас імпортуючи зброю з Ірану та Північної Кореї для посилення своєї спроможності продовжувати агресивну війну", - зазначається у заяві.

При цьому вказується, що попри російські заяви про так звану "промислову самодостатність" РФ докладає максимуму зусиль для обходу санкції та закупівлі західних військових технологій з метою підтримки своєї військової промисловості.

"За деякими даними, до 95% критично важливих компонентів іноземного виробництва, які були знайдені в російському озброєнні, знищеному в Україні, походять із західних країн. Відомо, що ці поставки здійснюються не державними установами, а приватними фірмами. Більше того, експорт, що потрапляє до Росії, - це не обов'язково військові товари, а й товари подвійного призначення, цивільна продукція чи навіть побутова техніка", - наголосив Кубай.

З огляду на це український дипломат закликав до пильності щодо спроб таких закупівель та до необхідності запобігати їм. 

Ще на цю тему