Знищення ворожої «Планєти» – деталі від ГУР щодо кібератаки на центр космічної гідрометеорології РФ

13:40 24.01.2024

У Росії знищено базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології «Планєта». 

Про це Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Вказане російське державне підприємство федерального рівня займається прийомом та обробкою даних із супутників, а також забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів: передусім Міністерство оборони, Генеральний штаб та служби МНС РФ.

Атаку проти далекосхідної (найбільшої з трьох) філії НДЦ космічної гідрометеорології «Планєта» здійснили кіберволонтери-патріоти з групи «BO Team», зауважили у ГУР і додали, що «наслідки – руйнівні».

Проникнення в базу даних центру дозволило знищити 280 серверів, задіяних у загальній мережі. Обсяг знищеної інформації - близько 2 петабайт (200 мільйонів гігабайт) даних.

«Вартість втраченого Росією цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів. Серед знищеного - метео- та супутникові дані, які в постійному режимі активно використовували міноборони і МНС РФ, «Роскосмос» та низка інших відомств держави-агресора, а також - напрацьовані роками унікальні дослідження», - наголосили розвідники.

Робота суперкомп’ютерів, якими обладнаний далекосхідний центр, паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі.
За даними ГУР, «один такий обчислювальний девайс разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. В умовах жорстких санкцій проти Росії повторно отримати такий софт фактично неможливо».

Разом зі сховищами даних, серверами та комп’ютерами внаслідок кібератаки паралізовано системи кондиціонування і зволоження повітря, а також регулювання екстреного електроживлення будівлі центру.

«Ще один бонус - повністю відрізана від мережі російська станція в Арктиці на острові «Большевік», яка виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора», - підкреслили у розвідці.

Як додали в ГУР, «загалом десятки стратегічних компаній РФ, які працюють на «оборонку» і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів».
 

Ще на цю тему