Країни ЄС погодили участь у військовій операції в Червоному морі

13:00 24.01.2024

Країни-члени Євросоюзу досягли принципової домовленості щодо необхідності проведення військової операції із забезпечення безпеки торговельного судноплавства в Червоному морі.

Про це інформують німецькі ЗМІ з посиланням на голову дипломатії ЄС Жозепа Борреля, пише ЦТС.

За підсумками зустрічі очільників МЗС країн-членів ЄС Боррель зазначив, що було обговорено "різні варіанти цієї місії", мета якої полягає у захисті суден від нападів єменських хуситів.

В ідеалі операція має розпочатися у лютому, наводять слова Борелля німецькі ЗМІ.

Очікується, що місію буде ініційовано 19 лютого. До її складу увійдуть щонайменше три європейські бойові кораблі.

Нагадаємо, що єменські хусити, підтримувані Іраном, наприкінці минулого року почали атакувати торговельні судна в Баб-ель-Мандебській протоці на вході до Червоного моря. На тлі частіших атак у Червоному морі та Аденській затоці транспортні компанії почали перенаправляти судна з близькосхідного регіону на довший маршрут в обхід Африки. В середині грудня США оголосили про початок спільної операції десяти країн задля безпеки морського руху в Червоному морі. Операція має назву "Охоронець добробуту". Це багатонаціональна ініціатива під егідою об'єднаних морських сил.

Пізніше, в ніч на 12 січня, США та Велика Британія започаткували серію авіаударів по об'єктам хуситів у Ємені. Зазначалося, що ці удари не пов’язані з операцією Prosperity Guardian і проводяться окремо від неї.
 

Ще на цю тему