Пожежа в порту Усть-Луга викликала зростання цін на лігроїн в Азії до тримісячного максимуму

12:00 24.01.2024

Зростання цін обумовлене занепокоєнням азіатських контрагентів за пропозицію, оскільки вони вже зіткнулися з порушеннями постачання лігроїну з Європи.

Вартість лігроїну - нафтопродукту, який використовується для виробництва пластмас та в нафтохімії, на азіатському ринку досягла найвищого рівня за три місяці на тлі побоювань про постачання після пригоди на заводі "Новатек" в Усть-Лузі.

Як пише ЦТС, про це повідомляє Bloomberg.

Ціни на лігроїн, що постачається до Північної Азії, зросли більш як до 670 доларів за тонну.

Зростання цін, вважає агентство, обумовлене занепокоєнням азіатських контрагентів за пропозицію, оскільки вони вже зіткнулися з порушеннями постачання лігроїну з Європи через конфлікт на Близькому Сході: дедалі більше суден уникають шлях через Червоне море.

Крім того, низка НПЗ на Близькому Сході, які також постачають сировину до Азії та мають простішу логістику в регіон, проводять техобслуговування.

Нагадаємо, ЦТС писав, що російський завод "Новатек", розташований у Ленінградській області, призупинив свою роботу після атаки українських безпілотників. В ніч на п'ятницю, 21 січня, два безпілотники атакували порт Усть-Луга. Нападу зазнав хімічний термінал "Новатек", імовірно, було пошкоджено технологічну установку, яка є ключовим виробничим елементом підприємства.

Завод "Новатека" в Усть-Лузі переробляє стабільний газовий конденсант у легку та важку нафту, авіагас, дизельну фракцію, мазут та відвантажує готову продукцію на експорт морським транспортом. Термінал відкрито у 2013 році.
 

Ще на цю тему