В уряді Латвії пропонують країнам Євросоюзу замінити російську агропродукцію українською 

08:20 24.01.2024

Латвія планує запропонувати країнам Євросоюзу обговорити заборону імпорту російських агропродуктів до країн ЄС, а також можливість замінити його українськими аграрними товарами. 

Про це міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе заявив перед засіданням Ради ЄС із сільського господарства та рибальства у Брюсселі, пише ZN.UA.

"Запропоную сьогодні розпочати обговорення санкцій щодо російської сільськогосподарської продукції. Як бачите, у Європі достатньо їжі. Ми самодостатні. Будь-який дохід російського режиму дає дохід військовій машині", – сказав він.

Посадовець нагадав, що Росія ще у 2014 році запровадила одностороннє ембарго на низку європейських продуктів, але ЄС досі не ввів заборони у відповідь.

"Наразі імпорт (аграрної продукції з РФ до Євросоюзу – ред.) зростає. Крупи, можливо, навіть вкрадені в Україні. Ми не знаємо, звідки ця продукція. Саме з цього ми хотіли б розпочати дискусію щодо скорочення торгівлі з Росією продовольством настільки, наскільки це можливо, і дозволяють санкції", – пояснив свою позицію Краузе.

Він додав, що Латвія проситиме створити робочу групу при Єврокомісії, яка мала б опрацювати питання заборони російських продуктів харчування.

Він також уточнив, що ЄС імпортує зернові культури на суму близько 2,2 млрд євро на рік, у тому числі пшеницю та кукрудзу.

"Це (питання імпорту зерна з РФ – ZN.UA) дуже чутливе для фермерів. Як ви знаєте, у Польщі та Латвії проходять протести фермерів. Фермери дуже незадоволені тим, що ціни падають. Дуже складно конкурувати з третіми країнами, такими як Росія, де вони виробляють продукцію не за нашими стандартами. Їх не хвилюють зміни клімату, їх не хвилюють викиди. Нашим фермерам доводиться вкладати багато грошей, щоб інвестувати у цей абсолютно новий клімат, заходи щодо скорочення змін", – розповів латвійський міністр.

Він повідомив, що ініціативу щодо обмеження Євросоюзом імпорту зерна з РФ підтримують Литва та Естонія. На засіданні аграрних міністрів ЄС у вівторок вони хотіли б побачити реакцію на цю ініціативу представників інших європейських країн.

"Насправді, нам не потрібен імпорт продовольства в Європі. А якщо є якісь групи товарів, якої бракує, наприклад соняшникова олія, то є дуже великий виробник – Україна. Ми можемо купувати всі продукти харчування, які імпортуємо з Росії, в України. Ми зможемо їх замінити та дати можливість допомогти уряду України фінансувати цю війну проти російської агресії", – підсумував Краузе.
 

Ще на цю тему