Зеленський підписав указ про історично населені українцями території РФ / Відео, текст

15:40 22.01.2024

Президент Володимир Зеленський заявив, що 22 січня підписав указ "Про історично населені українцями території РФ".

Про це Зеленський сказав у привітанні з Днем Собороності, пише Українська правда.

"Ми маємо сьогодні робити кроки не лише для зміцнення соборності України й нашого народу, а й дії задля соборності прав і свобод, правди про українців, правди про нас і правди про нашу історію. Заради цієї мети сьогодні мною підписано указ "Про історично населені українцями території РФ", - сказав Володимир Зеленський.

Президент України заявив, що це означає "повернення правди про історичне минуле заради українського майбутнього".

Зеленський не уточнив, про що йдеться в указі.

На сайті Офісу президента з’явився текст указу «Про історично населені українцями території Російської Федерації». Президент Володимир Зеленський підписав його в День Соборності України, 22 січня, йдеться на сайті офісу президента.

Під землями, історично населеними українцями, маються на увазі території Кубані та Стародубщини, а також Білгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ. 

Згідно з документом, Кабмін має розробити та внести на розгляд РНБОУ план дій щодо збереження національної ідентичності українців в РФ, у тому числі на історично населених ними землях. До розробки такого плану дій президент доручив залучити міжнародних експертів, представників Світового конгресу українців, вчених та громадськість. Під час роботи над планом дії уряд має передбачити:

  • опрацювання питання щодо збору та вивчення фактів і свідчень про злочини, вчинені проти українців, що проживають (проживали) на територіях Росії, історично населених етнічними українцями, про політику примусової русифікації, політичні репресії та депортації щодо українців, відновлення та збереження історичної пам’яті, у тому числі щодо утворення центру із зазначених питань;
  • активізацію роботи з протидії дезінформації та пропаганді РФ щодо історії та сьогодення українців в Росії та всіх поневолених нею народів із залученням вітчизняних та закордонних вчених, експертів, представників української громадськості за кордоном та організацій закордонних українців до підготовки та проведення заходів, спрямованих на розвінчування російських міфів про Україну;
  • розвиток взаємодії між українцями та поневоленими Росією народами;
  • забезпечення спільно з НАНУ підготовки й поширення в Україні та світі матеріалів про понад тисячолітню історію українського державотворення, історичні зв’язки земель, населених етнічними українцями, з українськими національними державними утвореннями у різні історичні періоди;
  • висвітлення у навчальних програмах і підручниках для закладів освіти правдивої історії етнічних українців на історично населених ними землях у межах Російської Федерації.

Міністерство закордонних справ своєю чергою має забезпечити врахування положень цього указу під час розробки комплексної стратегії взаємодії України з українською всесвітньою спільнотою. Документ набуває чинності з дня його опублікування, тобто з 22 січня 2024 року.