У ПАРЄ планують обмежити повноваження делегації Азербайджану 

15:20 22.01.2024

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) планують обмежити повноваження делегації Азербайджану за порушення країною принципів організації.

Про це кореспонденту "Європейської правди" у Страсбурзі розповіли кілька джерел, ознайомлених з підготовкою такого кроку.

Принципове рішення про ініціювання обмежень для Азербайджану вже ухвалене на рівні президентського комітету ПАРЄ. Після опівдня, з початком пленарної сесії, депутати офіційно ініціюють цю процедуру, найімовірніше – за формальної ініціативи представника Німеччини.

Офіційною претензією до країни буде те, що на вибори президента Азербайджану, що відбудуться в лютому, не запросили спостерігачів від ПАРЄ. Також звучить претензія через те, що Азербайджан відмовився допускати доповідачів ПАРЄ у Лачинський коридор.

До цього, починаючи з 2014 року, подібну процедуру Парламентська асамблея запроваджувала проти Росії. Процеси, які вона запустила, у підсумку призвели до глибокої кризи в РЄ та підготували тло для швидкого виключення Росії з організації у 2022 році.

Азербайджан постійно стикається з критикою з боку Ради Європи і її органів, у 2017 році проти країни ініціювали спеціальну процедуру з політичного покарання. Тоді під тиском Страсбурга влада все ж випустила з в’язниці опозиційного політика Мамедова.

Утім, у 2022 році в ПАРЄ вже звучали натяки щодо виключення Азербайджану з Ради Європи.
 

Ще на цю тему