Український експорт постраждав від запланованих заздалегідь дій Росії у Чорному морі

16:00 18.01.2024

Серед чинників, котрі здешевили українські експортні товари - вплив Росії. 

А саме у 2023 році спостерігалась цілеспрямована дестабілізація ситуації з інспектування суден у Чорному морі з боку РФ. Зокрема, через блокування інспекції в Босфорі та реєстрації нових суден до «Зернової ініціативи», пише Мінекономіки. Це зумовило зниження обсягів експорту агропродукції через порти «Одеса», «Південний», «Чорноморськ», пише ZN.UA.

А вже у липні Росія вийшла з «зернової угоди». І хоча наразі, як альтернативу «зеленому коридору», Україна власними зусиллями створила «тимчасовий зерновий коридор», але ризик обстрілу морських суден та портової інфраструктури з боку РФ не дозволяє повноцінно реалізовувати експортний потенціал. До того ж, з листопада 2023 року розпочалась транспортна блокада з експорту української продукції на кордоні з Польщею.

Такі дії РФ посилили негативні чинники 2022 року, а саме: логістичні обмеження, втрату окремих експортоорієнтованих підприємств через руйнацію, пошкодження й окупацію РФ, звуження економічної діяльності виробничого сектору.

У січні-листопаді 2023 року експорт товарів і послуг (за даними НБУ) зменшився на 12,4%, у тому числі експорт товарів зменшився на 16,8%. Найбільший негативний внесок спостерігався за групою «Чорні й кольорові метали та вироби з них» (-5,4 в.п.), «Мінеральні продукти» (-5,0 в.п.), «Продовольчі товари та сировина для їх виробництва» (-3,7 в.п.).

При цьому імпорт товарів і послуг (за даними НБУ), навпаки, збільшився на 8,3%, в тому числі імпорт товарів зріс на 15,5%. Найбільшого позитивного внеску у динаміку імпорту товарів у січні-листопаді 2023 року у порівнянні до січня-листопада 2022 року додали наступні агреговані групи товарів: «Машини, устаткування, транспортні засоби та прилади» (+9,4 в.п.), «Продукція хімічної та пов'язаних з нею галузей промисловості» (+3,3 в.п.), «Різне» (+3 в.п.).

Єдиною групою товарів, за якою зафіксований негативний внесок до динаміки імпорту товарів були товари за агрегованою групою «Мінеральні продукти» (-3,6 в.п.).
 

Ще на цю тему